Η Κάθριν Χάντερ, «Προμηθέας»

Η σαιξπηρική Ελληνοβρετανίδα ηθοποιός ερμηνεύει τον εμβληματικό ρόλο του Αισχύλου στην Επίδαυρο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Μια Ελληνίδα από τις Οινούσσες της Χίου, που μεγάλωσε στην Αγγλία και κάνει διεθνή καριέρα, έρχεται το καλοκαίρι στην Επίδαυρο για να ενσαρκώσει τον ανυπότακτο Προμηθέα, που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους θεούς, από τους οποίους έκλεψε τη φωτιά για να τη δώσει στους θνητούς. Η βραβευμένη με το βραβείο «Λόρενς Ολίβιε» ηθοποιός Κάθριν Χάντερ στις 9 και τις 10 Αυγούστου θα βρεθεί για πρώτη φορά στο αρχαίο αργολικό θέατρο, αποδεχόμενη την πρόσκληση του Ελληνα σκηνοθέτη Σταύρου Τσακίρη να ερμηνεύσει τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα.

Η παράσταση ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, σκηνικά Κώστα Βαρώτσου και κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Εκτός από την Κάθριν Χάντερ, πρωταγωνιστούν οι Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Γεράσιμος Γεννατάς.Η επιλογή της Χάντερ για τον ομώνυμο ρόλο μόνο τυχαία δεν είναι, αφού η διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής ηθοποιός ειδικεύεται στην ερμηνεία ανδρικών ρόλων του κλασικού ρεπερτορίου. Ηταν η πρώτη γυναίκα που υποδύθηκε τον Βασιλιά Ληρ, ενώ στο πλούσιο βιογραφικό της περιλαμβάνονται εμβληματικοί ήρωες, όπως ο Ριχάρδος Γ΄, ο Πουκ στο «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», ο Συρανό ντε Μπερζεράκ και ο Τίμων ο Αθηναίος.

Κορυφαίες εμπειρίες

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με κορυφαίους θεατρικούς οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στο Παρίσι και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου, της Royal Shakespeare Company, του Globe Theatre και του διάσημου CICT Centre International Recherches Theatrales του Peter Brook στο Παρίσι.

Επιπλέον είναι συνεργαζόμενο μέλος της Theatre de Complicite (ομάδα που βρέθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του '80 στην πρώτη γραμμή της βρετανικής θεατρικής πρωτοπορίας). Μπορεί η Χάντερ να έχει διαγράψει λαμπρή πορεία στο θέατρο, ωστόσο εξίσου σημαντική είναι και η διαδρομή της στον κινηματογράφο. Συμμετείχε στην ταινία «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα» και στους «Αθλιους» με τον Χιου Τζάκμαν.

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019.