Πάρε κόσμε…

Σε απόγνωση η κυβέρνηση, υπόσχεται παροχές (που δεν θα υλοποιήσει)

Συνάντηση Τσίπρα – Τσακαλώτου με σύνθημα «Ευκλείδη, δώσ’ τα όλα»

Στο 20% από 22% η φορολογία εισοδήματος  Μείωση ΦΠΑ από 24% σε 13% για τρόφιμα, εισιτήρια, υπηρεσίες τηλεφωνίας Κοροϊδία για επαναφορά της 13ης σύνταξης ■ 120 δόσεις για τα Ταμεία και την Εφορία  Μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους βγάζουν έως 30.000 ευρώ  Ακύρωση της περικοπής αφορολογήτουΗ Θέση μας: Η φτώχεια ως αδίκημα

Διαβάστε επίσης:

►Ετοιμη για πτώχευση η ΔΕΗ! Βουλιάζει στα χρέη επί ΣΥΡΙΖΑ

►Ούτε συγγνώμη από τον ξεροκέφαλο Πολάκη για την επίθεση σε Κυμπουρόπουλο

►Ελεος! Ο Σπίρτζης έστησε σόου σε έργο οδοποιίας που ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί

►Τα διέλυσαν όλα! Εδωσαν λάθος συντάξεις, 100 ευρώ λιγότερα

►Πρόστιμο από την Εφορία 2.600 € στη γιαγιά με τα τερλίκια

►Πραγματικό θαύμα! Ξύπνησε από κώμα έπειτα από 27 χρόνια

Προεκλογικό «πάρε κόσμε» από Τσίπρα!

Μικρότερος ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και μειώσεις σε φόρο εισοδήματος – ΕΝΦΙΑ ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει το Μαξίμου

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Με μειώσεις μόνιμου χαρακτήρα στον φόρο εισοδήματος, διορθωτικές κινήσεις για την εκλογίκευση του ΕΝΦΙΑ, μαζική μετάταξη δεκάδων προϊόντων σε χαμηλότερο ΦΠΑ, επαναφορά της έκπτωσης κατά την προκαταβολική εξόφληση των φόρων, ταυτόχρονα με εφάπαξ παροχές για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων που «θα μοιάζουν» με 13η σύνταξη, επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις συνέπειες μιας πιθανής εκλογικής ήττας.

Το σχέδιο, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, με στόχο όλα να έχουν «κλειδώσει» τις επόμενες ημέρες, ώστε να ανακοινωθούν από τον Αλέξη Τσίπρα μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το κυβερνητικό περιβάλλον, το Μαξίμου μελετά να νομοθετήσει σε μόνιμη βάση:

• Επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015. Κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου χορηγούνταν μέχρι τότε έκπτωση 1,5%, η οποία για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, προτού καταργηθεί. Η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται στο τραπέζι μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις. Για την πολυσυζητημένη ρύθμιση οφειλών, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Οι Βρυξέλλες, πάντως, δεν αποδέχονται αυτή την ερμηνεία…

• Μετατάξεις δεκάδων προϊόντων από τον υψηλό 24% στον χαμηλό ΦΠΑ 13%, απόφαση η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών έως 13% για μια σειρά αγαθών τα οποία βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια του φόρου. Τα είδη διατροφής που είναι υποψήφια για μετάταξη είναι: καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, άλλα αφεψήματα, ζάχαρη, αλάτι, ξίδι, μπαχαρικά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, παξιμάδια, κονσέρβες, σνακ (πατατάκια, ποπκόρν κ.ά), δημητριακά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια και φυτικές λιπαρές ουσίες.

• Στην περίπτωση που η μείωση επεκταθεί στον κλάδο εστίασης, το μέτρο θα αφορά εστιατόρια, ταβέρνες, οβελιστήρια (σουβλατζίδικα κ.ά.), πιτσαρίες, αρτοποιεία, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σνακ-μπαρ, φαστ φουντ, κυλικεία – καντίνες.

• Αν μάλιστα τα μέτρα περιλάβουν υπηρεσίες, θα μειωθούν τηλεφωνία (κινητή και σταθερή), εισιτήρια κ.λπ.

• Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%.

• Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

• Νέα εφάπαξ παροχή, εν είδει 13ης σύνταξης, με τη μορφή επιδόματος σε οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

Εναυσμα των κυβερνητικών σχεδιασμών αποτέλεσε το νέο υπερπλεόνασμα που ανακοίνωσε η Eurostat, το οποίο «χάρη» στην εν πολλοίς αχρείαστη λιτότητα, που «στραγγίζει» τους πολίτες και τις επιχειρήσεις υπονομεύοντας την ανάπτυξη, εξακοντίστηκε για το 2018 στα 1,46 δισ. ευρώ, προσφέροντας στην κυβέρνηση τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Να το δουν και οι καταναλωτές

Προαναγγέλλει, εκτός των άλλων, και γενναία μείωση του ΦΠΑ η κυβέρνηση. Πολύ ωραίο και καλοδεχούμενο αν αυτή πρόκειται να περάσει στους καταναλωτές, όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Ομως, επειδή στην Ελλάδα ζούμε και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μεταβολές τιμών σε καταναλωτικά προϊόντα επέρχονται μόνο σε περιπτώσεις αυξήσεων, καλό θα είναι (αν ποτέ γίνει η μείωση του ΦΠΑ) η κυβέρνηση να μεριμνήσει και για την αντίστοιχη μείωση στα προϊόντα.

Και μην πει κανείς ότι η αγορά είναι ελεύθερη και δεν μπορεί το κράτος να παρεμβαίνει, γιατί μια χαρά παρεμβάσεις είχαμε σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα πολιτών και εργαζομένων τα τελευταία χρόνια.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα