Στα τρία χρόνια η ποινή για τον Παπαγεωργόπουλο

Επεσε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η οκταετής κάθειρξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Σε φυλάκιση τριών ετών μετέτρεψε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο την ποινή της οκταετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα»), πράξη που συνδεόταν με την υπεξαίρεση-μαμούθ από τα ταμεία του κεντρικού δήμου. 

Με την ίδια ποινή, της τριετούς φυλάκισης (από κάθειρξη οκτώ ετών), τιμωρήθηκε και ο επί των ημερών Παπαγεωργόπουλου γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που κάθισε στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας την ίδια κατηγορία.

Υστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε ενόχους με οριακή πλειοψηφία (3-2) τους δύο κατηγορουμένους, στους οποίους αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Αποφάσισε δε τη μετατροπή της ποινής για καθέναν προς 3 ευρώ την ημέρα, απορρίπτοντας προηγουμένως το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να καταβληθεί το ποσό της μετατροπής σε δόσεις.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, το ποσό της νομιμοποίησης στην περίπτωση του Β. Παπαγεωργόπουλου προσδιορίστηκε σε 259.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τον συγκατηγορούμενό του Μ. Λεμούσια αποφασίστηκε πως προσεγγίζει τα 464.000 ευρώ.
Πρόκειται για ποσά που, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, διακινήθηκαν μέσω κοινών τραπεζικών λογαριασμών και δεν μπόρεσαν να δικαιολογηθούν.

Το δικαστήριο επέβαλε, εξάλλου, χρηματική ποινή στον καθέναν, ίση με το ύψος της νομιμοποίησης για την οποία καταδικάστηκαν. Αντίθετα, οι δικαστές ομόφωνα αθώωσαν τους δύο κατηγορουμένους για «ξέπλυμα» 15.700.000 ευρώ, ποσό που δεν βρέθηκε σε λογαριασμούς και για το οποίο είχαν καταδικαστεί στην υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Απολογούμενοι, τόσο ο Β. Παπαγεωργόπουλος όσο και ο Μ. Λεμούσιας αρνήθηκαν την εις βάρος τους αποδιδόμενη κατηγορία, επισημαίνοντας ότι δεν υπεξαίρεσαν ούτε ένα ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, ενώ καταφέρθηκαν εναντίον του πρώην δημοτικού υπαλλήλου και χαρακτηριζόμενου φυσικού υπεξαιρέτη Παναγιώτη Σαξώνη.