Γιατί αγοράζουν σαν τρελές χρυσό οι ισχυρές χώρες

Πρώτες οι ΗΠΑ σε απόθεμα, ενώ ακολουθούν Γερμανία, Ιταλία

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Ο χρυσός, ο διακαής πόθος των αλχημιστών, είναι και σήμερα το ζητούμενο των ισχυρών του πλανήτη. Ανθρώπων και κρατών. Το πολύτιμο μέταλλο, που λειτουργεί από τη μία ως αποθεματικό των κεντρικών τραπεζών ή των κρατών (συγκεκριμένα ως στήριγμα σε έκτακτες περιπτώσεις πολέμων ή μεγάλων νομισματικών μεταβολών) κι από την άλλη ως επένδυση, ήταν ανέκαθεν μια σταθερά των κοινωνιών, κι ενώ κάποτε βρισκόταν ανάμεσα σε πετρώματα, σε «φλέβες» ή και σε προσχωσιγενή κοιτάσματα, σήμερα συναντάται στις μεγαλύτερες ποσότητες στις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη.

Το 2018 καταγράφηκε σημαντική αύξηση στον όγκο χρυσού που αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού World Gold Council. Αυτή η τάση δείχνει να συνεχίζεται φέτος, με τον Φεβρουάριο να είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού έχουν οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Γερμανία και η Ιταλία. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Ελβετία, Ιαπωνία, Ολλανδία και Ινδία. Οι ΗΠΑ, που έχουν 8.135,5 μετρικούς τόνους χρυσού και 74,9% ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό, υποστηρίζουν ότι κατέχουν πάνω από τη διπλάσια ποσότητα χρυσού από τις επόμενες δύο χώρες μαζί. Για του λόγου το αληθές, η Γερμανία που ακολουθεί διαθέτει επίσημα 3.369,7 τόνους και έπεται η Ιταλία με 2.451,8 τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την άνοδο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων το μέλλον του χρυσού στην Ιταλία μοιάζει πιο αβέβαιο από ποτέ, αφού στις αρχές Απριλίου η Ρώμη πρότεινε να μεταφερθεί η δημόσια κυριότητα των αποθεμάτων χρυσού από την Τράπεζα της Ιταλίας στο κοινό. Μέσα στη δεκάδα, ακόμα μία χώρα τραβάει το ενδιαφέρον με τα στοιχεία της. Πρόκειται για τη Ρωσία, που αν και διαθέτει 2.150,5 τόνους, αγοράζει συνεχώς όλο και περισσότερο χρυσό, έχοντας τετραπλασιάσει μέσα στην τελευταία δεκαετία τα αποθεματικά της.