Ευρωδικαστήριο πάνε τώρα οι δανειολήπτες σε ελβετικό

Μετά τη δυσμενή απόφαση του ΣτΕΤο «χαρτί» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ετοιμάζονται να παίξουν οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, μετά τη δυσμενή απόφαση (4/2019) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που δικαίωσε τις τράπεζες. Ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου κατέθεσε προχθές στον Αρειο Πάγο έγγραφο αίτημα, ζητώντας να απευθύνει το ελληνικό δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Τι επιδιώκουν; Μια θετική για την υπόθεσή τους απάντηση που θα επιτρέψει να ελεγχθεί η καταχρηστικότητα του γενικού όρου συναλλαγών για την εξόφληση των δανείων με βάση την τρέχουσα ισοτιμία.
Πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Αρείου Πάγου, που είτε θα κάνει δεκτό το αίτημα των δανειοληπτών και θα προχωρήσει στη διατύπωση προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ είτε θα το απορρίψει. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Δανειοληπτών, ήδη το Διεθνές Δικαστήριο έχει επιλύσει θετικά το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο υπέρ δανειοληπτών άλλων χωρών.

Μονόδρομος

«Η διαμόρφωση και η επεξεργασία του αιτήματος προδικαστικού ερωτήματος είναι η ύστατη προσπάθεια ύστερα από την ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη της υπ’ αριθμόν 4/2019 απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και αποτελεί πλέον μονόδρομο στην ουσία για ευδοκίμηση της συλλογικής αναίρεσης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου. Αναλύοντας την απόφαση, έγκριτοι νομικοί επισημαίνουν ότι το ερώτημα αν οι Ελληνες δανειολήπτες δικαιούνται μια αντίστοιχη πληροφόρηση και διαφώτιση (σχετικά με τις ισοτιμίες), όπως οι λοιποί Ευρωπαίοι πολίτες, δεν έγινε αντικείμενο της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται ότι στις 20 Μαΐου 2019 είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στον Αρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης που έχουν ασκήσει οι δανειολήπτες κατά της δευτεροβάθμιας απόφασης για συλλογική αγωγή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα