Ο δρόμος του μεταξιού φέρνει (;) πιο κοντά Τσίπρα και Γ. Παπανδρέου

Δίνουν το «παρών» σε φόρουμ στο Πεκίνο και δεν αποκλείεται να έχουν συνάντηση με κύριο αντικείμενο την ΚεντροαριστεράΟ… δρόμος του μεταξιού οδήγησε τους Αλέξη Τσίπρα και Γιώργο Παπανδρέου στο Πεκίνο για το 2ο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας «Μία ζώνη – Ενας δρόμος» (2ο Belt and Road Forum for International Cooperation) που ολοκληρώνεται σήμερα, Μεγάλο Σάββατο. Στο πρόγραμμα των δύο πολιτικών δεν είναι βεβαίως μία κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, αλλά κάτι τέτοιο αρκετοί εκτιμούν ότι θα ήταν πιθανό να συμβεί στο περιθώριο του φόρουμ. Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το σενάριο της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. απασχολεί άλλωστε και τους δύο, οι οποίοι δεν έχουν κρύψει ότι τελευταίως υπάρχει σύμπτωση απόψεων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρεθεί στην Κίνα κάνοντας ακόμη ένα ταξιδάκι αναψυχής ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι θα συμμετάσχει στο φόρουμ και με την ιδιότητα του μέλους της… συμβουλευτικής Επιτροπής για τον Δρόμο του Μεταξιού. Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ως αποστολή τις «δημόσιες σχέσεις», αλλά εκπροσωπώντας την Ελλάδα στις συναντήσεις που θα έχει με κυβερνητικούς αξιωματούχους και οικονομικούς παράγοντες της Κίνας θα επιχειρήσει να τους πείσει ότι οι σχέσεις Αθήνας – Πεκίνου παραμένουν αδιαμφισβήτητα στρατηγικής συνεργασίας.

Ο λόγος της τρίτης αυτής επίσκεψης σε τρία χρόνια στην Κίνα του Ελληνα πρωθυπουργού είναι ότι υπάρχουν εμπόδια στη διμερή συνεργασία τόσο λόγω εσωτερικών παραγόντων όσο και εξωτερικών πιέσεων.

Δεν έπεισε

Κατά την παρουσία του ο Αλέξης Τσίπρας στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, όπου και πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των 16+1 χωρών της ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα (η Ελλάδα έγινε το 17ο μέλος), φαίνεται ότι δεν έπεισε και χρειάζεται νέα προσπάθεια.

Η Cosco δεν παίζει με τις επενδύσεις και δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πειραιά 612.000.000 ευρώ για επενδύσεις, όταν υπάρχει το ΚΑΣ που θεωρεί όλον τον Πειραιά… αρχαιολογικό χώρο. Το Πεκίνο έχει εντάξει τον Πειραιά στη στρατηγική πρωτοβουλία του νέου δρόμου του μεταξιού, θεωρεί την Ελλάδα πύλη εισόδου των κινεζικών εξαγωγών στην Ευρώπη και θέλει ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις. Από την άλλη, το εύρος των επενδύσεων που θα μπορέσει να κάνει η Κίνα στην Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εγκρίσεις που θα δώσει ή δεν θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει ξεκινήσει να βάζει εμπόδια στο Πεκίνο για να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα. Κοινώς, δύσκολη η αποστολή του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος πιέζεται και από την αντιπολίτευση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα