Ακρως απόρρητο για την Τουρκία!

Το ΥΠΕΘΑ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για το «ξεσάλωμα» της Αγκυρας στο Αιγαίο

Τι λέει το εμπιστευτικό υπόμνημα που δόθηκε στον γερουσιαστή Μενέντεζ

Τα στοιχεία-σοκ που προκαλούν ανησυχία για το βραχυπρόθεσμο μέλλον στην περιοχή Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά ■ Η εκμετάλλευση ασκήσεων για να «βολτάρουν» τα πλοία τους σε Κυκλάδες – Δωδεκάνησα Αύξηση πάνω από 25% στις παραβιάσεις του FIR ΑθηνώνΗ Θέση μας: Το κράτος του Χριστού

Διαβάστε επίσης:

►Ελένη Θεοχάρους: «Στην Ευρ. Ενωση κουμάντο κάνει η Γερμανία»

►Ο δρόμος του μεταξιού φέρνει (;) πιο κοντά Τσίπρα και Γ. Παπανδρέου

►Τα σενάρια για τα αναδρομικά και τη 13η σύνταξη

►Πώς ο Πολάκης επηρεάζει την εσωκομματική μάχη της Ν.Δ.

►Γ. Βουλγαράκης: Σημασία έχει ποιος θα κάνει τη δουλειά

►Η λάμψη που πλημμυρίζει τον Πανάγιο Τάφο

►Το σχέδιο των ομογενών για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους

►Πώς να συμπληρώσετε τη φορολογική δήλωση από τον υπολογιστή σας

►Η «κυριακάτικη δημοκρατία» στον δρόμο για τις κάλπες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τι λέει το υπόμνημα που έδωσε στον Μενέντεζ η Ελλάδα

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Κατά την επίσκεψη του φιλέλληνα Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στο Πεντάγωνο, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας του επέδωσε ένα άκρως εμπιστευτικό υπόμνημα με την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την προσπάθεια που κάνει η Αγκυρα διά των ενόπλων δυνάμεών της να προωθήσει τα αναθεωρητικά της σχέδια στο Αρχιπέλαγος και να ανατρέψει το «status quo» σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, με στόχευση βεβαίως και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Το υπόμνημα αυτό έχει στη διάθεσή της η «κυριακάτικη δημοκρατία» και αποκαλύπτει τα σημαντικότερα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιήσει και ο Μπομπ Μενέντεζ στις ΗΠΑ, στην προσπάθεια που καταβάλλουν ο ίδιος και άλλοι Αμερικανοί γερουσιαστές για να αναδείξουν τον ρόλο του «ταραξία» που παίζει στην ευρύτερη περιοχή η Τουρκία, φθάνοντας στο σημείο να ανοίξει μέτωπο και με τις ΗΠΑ.

Πρωτοβουλία

Σημειώνεται δε η πρόσφατη πρωτοβουλία των γερουσιαστών Μενέντεζ – Ρούμπιο να καταθέσουν νομοσχέδιο στο Κογκρέσο τόσο για την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας όσο και για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και την προώθηση της συνεργασίας στα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής. Ο Μπομπ Μενέντεζ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα συνάντησε τους Πρ. Παυλόπουλο, Αλ. Τσίπρα, Κ. Μητσοτάκη και Ευ. Αποστολάκη, ενώ προηγουμένως είχε μεταβεί στην Κύπρο.

Η εικόνα που προκύπτει από το άκρως εμπιστευτικό υπόμνημα, το οποίο έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στον κ. Μενέντεζ, είναι σοβαρότατα ανησυχητική για τη δράση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται επικίνδυνες για το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση ετοιμότητας (ειδικά τις ημέρες του Πάσχα) για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής εξ Ανατολών απειλής.

Οσον αφορά τις προκλήσεις στον αέρα, η Τουρκία δείχνει μία συνεχή κλιμάκωση η οποία αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ και εξ αυτών, των πρώτων μηνών του 2019, προκύπτει ποσοτική και ποιοτική αύξηση σε πρωτοφανή, θα μπορούσε να πει κανείς, επίπεδα της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας για τις παραβάσεις του FIR Αθηνών, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τις εμπλοκές, τις υπερπτήσεις και τον αριθμό των οπλισμένων αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος αριθμός των παραβάσεων της τελευταίας δεκαετίας καταγράφηκε το 2017. Εγιναν 1.103 ή 3,02 ανά ημέρα. Τα στοιχεία του 2019 δείχνουν ότι θα υπάρξει αύξηση άνω του 25%, αφού από την έως σήμερα εικόνα έχουμε 3,90 παραβάσεις του FIR Αθηνών ανά ημέρα. Η ίδια εικόνα και για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες του 2019 καταγράφηκαν 1.059 παραβιάσεις, όταν όλο το 2017 σημειώθηκαν 3.317.

Το τρέχον έτος ο αριθμός των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών καταγράφει τον υψηλότερο ημερήσιο μέσο όρο από το 2009, ενώ όσον αφορά τις εμπλοκές ήδη, έως τις 11 Απριλίου, έχει καταγραφεί ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός της τελευταίας πενταετίας. Πολύ μεγάλος είναι και ο αριθμός των πτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά (16) – όσες έγιναν ολόκληρο το 2016.

Πολύ ανησυχητικό είναι, ωστόσο, το στοιχείο ότι από τις αρχές του 2019 έως περίπου τα μέσα Απριλίου είχαν καταγραφεί 342 κλήσεις τουρκικών ραντάρ προς ελληνικά αεροσκάφη και ελικόπτερα να αποχωρήσουν «από τον τουρκικό εναέριο χώρο», ενώ αυτά πετούσαν εντός του FIR Αθηνών, όπως επίσης και οι παραβιάσεις από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το 2018 είχαμε καταγεγραμμένες δύο παραβάσεις και το 2019 υπάρχουν ήδη τέσσερις.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μία εθιμική πρακτική αναφορικά με το δικαίωμα ανάληψης επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε περιοχές εντός του FIR Αθηνών, κυρίως ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Δεν διστάζει μάλιστα να εκδίδει NAVTEX για ανάληψη έρευνας και διάσωσης ακόμη και εντός των εθνικών χωρικών υδάτων με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χάρτες

Εκδίδουν, παράλληλα, χάρτες που αναγράφουν τα ελληνικά νησιά με τουρκικά ονόματα και επιχειρούν να τους προωθήσουν σε διάφορα φόρα. Σε ένα από τα συμπεράσματα που αναγράφονται στο άκρως εμπιστευτικό υπόμνημα που παραδόθηκε από τους επιτελείς του Πενταγώνου στον Μπομπ Μενέντεζ αναφέρεται: «Η αισθητή διαφοροποίηση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών (ποσοτικά και ποιοτικά) στις περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, που σκιαγραφούν την τάση των Τούρκων να προβληθούν και να επιβληθούν ως κράτος-πάροχος υπηρεσιών ασφαλείας-ελέγχου και επιτήρησης, δείχνουν τις μεθόδους και πρακτικές αμφισβήτησης των Τούρκων επί της ελληνικής κυριαρχίας και μαζί αποτυπώνουν τις προσπάθειες διεκδίκησης αρμοδιοτήτων/ευθυνών στις ως άνω περιοχές».

Ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών και προσπάθειες αποκλεισμού

Εξίσου μεγάλη με την αεροπορική είναι η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και στη θάλασσα, με τα στοιχεία, μάλιστα, να καταδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερη ποιοτική αναβάθμιση με στόχο την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά. Εχει παρατηρηθεί κατάχρηση του δικαιώματος της «αβλαβούς» διέλευσης, αλλά και της χρήσης των ελληνικών θαλάσσιων στενών, ως στενών διεθνούς ναυσιπλοΐας. Με τον τρόπο αυτόν οι Τούρκοι επιχειρούν να «οικειοποιηθούν» τις ελληνικές θάλασσες και να επιβάλουν μία ελεύθερη και άνευ περιορισμών μετακίνηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Ανησυχητικό είναι το φαινόμενο στις περιοχές της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, με τουρκικά πλοία να εκμεταλλεύονται δήθεν ασκήσεις και να κάνουν κλιμακούμενες μη «αβλαβείς» διελεύσεις και «βόλτες» εντός εθνικών χωρικών υδάτων. Ειδικότερα, οι Τούρκοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε Φούρνους, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Ιμια και Καλόλιμνο, αλλά και σε περιοχές από Αμοργό έως Αστυπάλαια, συμπεριλαμβανομένων των νήσων Λιάδι, Κίναρος και Σύρνα.

Η δράση των τουρκικών υποβρυχίων είναι ακόμη πιο επικίνδυνη στο Αιγαίο, αφού σκόπιμα επιχειρείται ο αποκλεισμός ελληνικών νησιών του ανατολικού Αρχιπελάγους. Πώς γίνεται αυτό; Κατά τις μετακινήσεις των υποβρυχίων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία δεσμεύει παράλληλα περιοχές «Subnotes», με συνέπεια να δυσχεραίνεται η πρόσβαση ελληνικών υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας στα ελληνικά νησιά.

Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο Καστελόριζο, όπως επίσης και σε νησιά του κεντρικού και του βόρειου Αιγαίου, ακόμη και με στόχευση την αποκοπή της μεταξύ τους επικοινωνίας. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς, ειδικά όσον αφορά το Καστελόριζο, είναι η μόνιμη παρουσία είτε πλοίου επιφανείας είτε υποβρυχίου στο νησί.

Στο υπόμνημα που δόθηκε στον Αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ γίνεται αναφορά στη δέσμευση περιοχών από την Τουρκία για ασκήσεις με πυρά σε ετήσια βάση, κατ’ αντιστοιχία με τα μόνιμα πεδία βολής της Ελλάδας στο Αιγαίο, όπως επίσης και η εκτέλεση ασκήσεων σε περιοχές που δεσμεύονται παράνομα.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα