Νέα σελίδα για Αθήνα – Πεκίνο

Στις επαφές Τσίπρα στην Κίνα ξεχώρισε το σχέδιο για την αναβάθμιση του Πειραιά και τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντωνΣε κομβικό σημείο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών αναδεικνύεται ο Πειραιάς, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πεκίνο. 

Στρατηγική εκδήλωση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα, αλλά και του ρόλου που προσδίδει η κινεζική πλευρά στην ελληνική συμμετοχή αποτελεί η επένδυση της COSCO στο λιμάνι, κάτι που τονίστηκε στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας. Σε αυτές εκφράστηκε ακόμα η πρόθεση να ενισχύσει η Κίνα τις επενδύσεις της στην Ελλάδα (τεχνολογία, logistics, υποδομές, άνοιγμα τράπεζας), με τον κ. Τσίπρα να τονίζει την ανάγκη αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στην κινεζική αγορά.

Eγινε επίσης δεκτό να εξάγει η Ελλάδα στην Κίνα κρόκο Κοζάνης και το κείμενο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ενώ εντός τριμήνου αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα επιτροπή ελέγχου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης εξαγωγής κερασιών στην κινεζική αγορά. Οι Κινέζοι δεσμεύθηκαν να εξετάσουν κατά προτεραιότητα προτάσεις της Ελλάδας για εξαγωγές φρούτων (πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια), ενώ υπήρξε και δέσμευση για επίλυση θεμάτων που είχαν δημιουργηθεί σε παλαιότερα χρόνια με ελληνικά προϊόντα, τα οποία εμπεριείχαν το όνομα «Μακεδονικό».

Καταλύτες

Καταλύτες για την επιτάχυνση της έγκρισης εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και για masterplan για το λιμάνι του Πειραιά υπήρξαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού, αλλά και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία «17+1».
Την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας τα τελευταία χρόνια και τον ρόλο της Ελλάδας στις ευρωκινεζικές σχέσεις υπογράμμισαν ο πρόεδρος Ξι Τζινπίνγκ, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, όπως και ανώτατοι αξιωματούχοι του ΚΚΚ, με τους οποίους συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πεκίνο, όπου συμμετείχε και μίλησε στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα