ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙ (ΑΡΑΓΕ) Η ΙΣΠΑΝΙA;

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που πρέπει επειγόντως να διαβάσει καλύτερα από τον καθέναν το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμαΑπό τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία δεν είναι για πανηγυρισμούς ούτε για τη Ν.Δ. ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ και, πολύ περισσότερο, για το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί καθένας, για τους δικούς του λόγους, να πανηγυρίζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί η Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών που έχει επιβάλει η Γερμανία. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κρατήσουν οι χοροί, μια και μόνο αισιόδοξη δεν είναι η προοπτική σε μια χώρα που, όπως η δική μας, δοκιμάστηκε από την κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, πανηγυρίζει όχι για το αποτέλεσμα του μέχρι πριν από λίγο καιρό «αδελφού» κόμματος, τους περιβόητους Podemos, αλλά γιατί εγκαίρως και πριν βουλιάξει φρόντισε να στρίψει διά του… αρραβώνος και να προσχωρήσει στη σοσιαλδημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ, από τη μεριά του, στη χώρα μας μπορεί να πανηγυρίζει, αναγνωρίζοντας ως… αδελφό το σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας, αλλά μάλλον έχει χάσει το τρένο, καθώς πλήρωσε ακριβά τη μετάλλαξή του πολιτικά, αφού ταυτοποιήθηκε με τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει χάσει το τρένο της αλλαγής του, μια και είδε τους επιβάτες-ψηφοφόρους του να κατεβαίνουν από το τρένο και τα στελέχη του να παίρνουν… μετεγγραφή είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Νέα Δημοκρατία.
Ας έρθουμε τώρα στη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμώ ότι είναι το κόμμα το οποίο θα πρέπει να μελετήσει όσο κανένα άλλο το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία. Οχι γιατί απειλείται να πάθει ό,τι το Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο ο κ. Σαμαράς είχε γίνει… ένα επί Ραχόι. Αλλά, κυρίως, για το ποιο πρόγραμμα πολιτικά θα υλοποιήσει, εάν γίνει κυβέρνηση.

Οσο οι προγραμματικές θέσεις της υιοθετούν όσα υποστήριζε το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα τόσο θα κινδυνεύει στις επόμενες εκλογές με το σοκ που έπαθε το πάλαι ποτέ κόμμα Ραχόι. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που πρέπει επειγόντως να διαβάσει καλύτερα από καθέναν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, μια και κινδυνεύει σε περίπτωση που κερδίσει με θέσεις νεοφιλελεύθερες και με απόψεις μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, χωρίς αναφορές στην πατρίδα και στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, να χάσει και τα αβγά και τα πασχάλια. Οσο πιστεύει σε μετεγγραφές από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και σε απίθανους απολίτικους τεχνοκράτες σε θέσεις-κλειδιά τόσο θα βαθαίνει το χάσμα της με την κοινωνία. Διότι καλό το σύνθημα να φύγουν αυτοί (εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ) και βλέπουμε, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με αυτόν τον τρόπο.

Η Ν.Δ. οφείλει τώρα, για να μην πω χθες, να αλλάξει τη στρατηγική της, να βγάλει από τη βιτρίνα της τοξικά πρόσωπα και, κυρίως, να ξεκαθαρίσει στους πολίτες ότι δεν υιοθετεί νεοφιλελεύθερες συνταγές, ότι η ιδεολογία της παραμένει ο κοινωνικός φιλελευθερισμός και πως δεν υιοθετεί την ένταξη της Ελλάδας στο άρμα του πανγερμανισμού και του πολτού της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.

Ο δρόμος που έχει μπροστά της η Ν.Δ. είναι ανηφορικός και δύσκολος. Καλό θα είναι κάποιοι που λειτουργούν ως δούρειοι ίπποι εντός της παράταξης, προβάροντας κυβερνητικά κοστούμια, να θυμηθούν το πάθημα της Ν.Δ. στις εκλογές του Μαΐου του 2012 με το αποτέλεσμα του 18,85% και να συνετιστούν. Το μήνυμα των εκλογών στην Ισπανία πρέπει να τους ξυπνήσει.

Οχι τόσο για να κερδίσουν τις ευρωεκλογές, στις οποίες έχουν το δημοσκοπικό προβάδισμα, αλλά κυρίως τις επόμενες. Ας ξαναφτιάξουν εγκαίρως το κυβερνητικό πρόγραμμά τους στηρίζοντας την κοινωνία και τη μεσαία τάξη και ας κόψουν ό,τι νεοφιλελεύθερο και αντιπατριωτικό. Δεν τους ζητούμε να ανακαλύψουν τον τροχό. Απλώς, την πραγματική Νέα Δημοκρατία…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα