Βανδάλισαν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με εμετικά συνθήματα

Βανδάλισαν το γλυπτό του στρατηλάτη με χυδαιότητες για τους «γκέι» και με (υποτιθέμενα) πολιτικά μηνύματα • Ερωτήματα για το πώς οι δράστες δεν έγιναν αντιληπτοί από την Αστυνομία

Σε μια ακατανόητη και θρασύτατη πράξη βανδαλισμού, που προκαλεί μόνο θλίψη και αποτροπιασμό, προχώρησαν άγνωστοι το βράδυ της Τρίτης, γράφοντας άθλια υβριστικά συνθήματα στο βάθρο του νέου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Μόλις δύο εβδομάδες μετά τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου έφιππου ανδριάντα στη συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Ολγας και Αμαλίας στο κέντρο της Αθήνας, άγνωστοι, δίχως ίχνος σεβασμού στην ιστορική μνήμη και τη συνείδηση των ενεργειών τους, «μαγάρισαν» το αριστούργημα του αείμνηστου Γιάννη Παππά, γράφοντας με κόκκινη μπογιά χυδαιότητες για το σύμβολο των Μακεδόνων, τον ήλιο της Βεργίνας, καθώς και για το πρόσωπο του μεγάλου Ελληνα στρατηλάτη. 

«Ο ήλιος της Βεργίνας καίει και για εμάς τους γκέι» έγραψαν οι βάνδαλοι στη δεξιά πλευρά του βάθρου και συνέχισαν θέλοντας να... ειρωνευτούν τον Μέγα Αλέξανδρο και παράλληλα να περάσουν το δικό τους ψευτοταξικό μήνυμα: «Ο Μεγαλέκος ήταν ο φονιάς των λαών και τώρα περηφάνια των μικροαστών». 

Πάντως, έντονο προβληματισμό και ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως οι βάνδαλοι έδρασαν ανενόχλητοι χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους άνδρες της Αστυνομίας, οι οποίοι φρουρούν επί 24ώρου βάσεως την περιοχή. 

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας οι αρμόδιοι έσπευσαν να αποκαταστήσουν τη ζημιά και με τη βοήθεια ειδικού συνεργείου σβήστηκαν τα κόκκινα υβριστικά συνθήματα. 

Υπενθυμίζεται πως το ύψους 3,5 μέτρων άγαλμα που σχεδίασε το 1973 ο διακεκριμένος γλύπτης Γιάννης Παππάς, έπειτα από πολύχρονη μελέτη, πέρασε τη δική του οδύσσεια ώσπου να βρει τη θέση του στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό διότι το 1993 αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και εν συνεχεία δωρίστηκε στον Δήμο Αθηναίων, αλλά παρέμεινε για σχεδόν τρεις δεκαετίες στην αυλή του εργαστηρίου του Γιάννη Παππά. Χρειάστηκε να περάσουν 26 ολόκληρα χρόνια και να... ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να βρεθεί τελικά το κατάλληλο σημείο στην πρωτεύουσα για να στηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.