Η τρόικα έρχεται (με άγριες διαθέσεις) για τις 120 δόσεις

Αρχίζει τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση. Σημεία τριβής, οι οφειλές του α΄τετραμήνου του 2019 και όσοι χρωστάνε έως 10.000 €

Υστατη προσπάθεια με την υποβολή plan B (εναλλακτικό σενάριο) καταβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις των θεσμών και να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας ή, το αργότερο, τη μεθεπόμενη. Τα πάντα θα κριθούν στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, που θα αρχίσει τη Δευτέρα 6 Μαΐου και θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις ημέρες. Οι θεσμοί είναι αρνητικοί στην ένταξη των χρεών που δημιουργήθηκαν τους πρώτους μήνες του 2019, καθώς και στην υπαγωγή στη ρύθμιση όσων οφείλουν έως 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, η αρνητική στάση των Βρυξελλών σε σχέση με το σενάριο που προωθείται από το Μέγαρο Μαξίμου οφείλεται στο γεγονός ότι ανώτατοι αξιωματούχοι των θεσμών εκτιμούν πως με βάση τα δεδομένα αυτά ωφελούνται οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» έναντι αυτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή το Δημόσιο. Οι τεχνοκράτες του «κουαρτέτου» επισημαίνουν ότι όσοι έχουν οφειλές έως 10.000 ευρώ αλλά θα μπορούσαν να τις αποπληρώσουν επειδή είναι ιδιοκτήτες σημαντικής ακίνητης περιουσίας ή έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, για παράδειγμα, θα «κρυφτούν» πίσω από αυτή τη ρύθμιση.

Plan B

Μπροστά στις αρνήσεις που εκφράζουν οι θεσμοί, φέρεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν επεξεργαστεί ένα plan B σε σχέση με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι βασικοί άξονες αυτού του σεναρίου, βάσει του οποίου το κύριο κριτήριο για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση θα είναι τα εισοδήματα των οφειλετών (με την ελάχιστη δόση για τους πλέον αδυνάμους οικονομικά να οριοθετείται στα 20 ευρώ τον μήνα), είναι οι εξής:

1 Οσοι έχουν ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάγονται αυτόματα στη ρύθμιση, χωρίς άλλα κριτήρια.

2 Για όσους έχουν εισοδήματα από 10.000,01 έως 15.000 ευρώ τον χρόνο η ετήσια δόση θα αναλογεί στο 4% με 5% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους (τα κλιμάκια και τα ποσά αναμένεται να αλλάζουν ανά 5.000 ευρώ).

3 Για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα από 15.000,01 έως και 20.000 ευρώ το συνολικό ποσό που θα αναλογεί στις μηνιαίες δόσεις τους για έναν χρόνο θα αναλογεί στο 7% με 8% του εισοδήματός τους.

4 Σε όσους φορολογουμένους επιλέξουν να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό της οφειλής θα διαγράφονται κατά 100% οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

5 Επίσης, για όλους όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα γίνεται αναστολή τυχόν αναγκαστικών μέτρων σε βάρος τους.

Χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι από τη ρύθμιση θα διευκολυνθούν περίπου 1.300.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων. «Η ελάφρυνση θα ανακουφίσει λαϊκά στρώματα που την περίοδο της κρίσης, αλλά και πριν από αυτήν, βρέθηκαν σε οικονομική δυσκολία και σώρευσαν οφειλές προς τα Ταμεία» υποστήριξε.