Πράκτορας των Κινέζων στην «καρδιά» της CIA

Αλλος ένας πράκτορας των ΗΠΑ ομολογεί κατασκοπία για λογαριασμό του «κόκκινου δράκου». Ο τέταρτος μέσα σε έναν χρόνο!Από τη 
Νεκταρία Καρακώστα

Tο υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή κινδυνεύει να περάσει πρώην πράκτορας της CIA, αφού παραδέχτηκε ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου ότι λειτούργησε ως κατάσκοπος της Κίνας, παρέχοντας στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες για την εθνική άμυνα των ΗΠΑ. Ο 54χρονος Τζέρι Τσουν Σινγκ Λι δήλωσε ένοχος ενώπιον δικαστηρίου της Βιρτζίνια για την κατηγορία της συνωμοσίας.

Ο πρώην στρατιωτικός, ο οποίος πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1994 και εντάχθηκε στους κόλπους της CIA, παραιτήθηκε το 2007 και έφυγε στο Χονγκ Κονγκ. Τρία χρόνια αργότερα πράκτορες των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών τον προσέγγισαν και του πρότειναν χρήματα, με αντάλλαγμα τη συνεργασία του. Πράκτορες του FBI το 2012, στη διάρκεια ταξιδιού του Λι στη Χονολουλού, είχαν εντοπίσει στις αποσκευές του ονόματα και άλλες πληροφορίες για εργαζομένους και πληροφοριοδότες της CIA, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν έξι ολόκληρα χρόνια για τη σύλληψή του. 

Ο 54χρονος, η ποινή του οποίου θα ανακοινωθεί στις 23 Αυγούστου, ενδέχεται να καταδικαστεί σε ισόβια, καθώς έθεσε σοβαρά σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI Τζον Μπράουν. Ο εισαγγελέας της Βιρτζίνια υπήρξε καταπέλτης κατά του Λι: «Ξεπούλησε τη χώρα του, συνωμότησε σε κατασκοπία υπέρ ξένης κυβέρνησης και είπε κατ’ επανάληψη ψεύδη στους ερευνητές για τη συμπεριφορά του». 

Αυτή είναι η τέταρτη περίπτωση κατασκοπίας για λογαριασμό της Κίνας, με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η αμερικανική Δικαιοσύνη μέσα σε έναν χρόνο, καθιστώντας επίκαιρη την πρόσφατη δήλωση του διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι: «Καμία χώρα δεν θέτει μεγαλύτερη και σοβαρότερη απειλή όσον αφορά τη συλλογή μυστικών πληροφοριών από την Κίνα».

Ενας πρώην πράκτορας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν, παραδέχτηκε τον Μάρτιο την ενοχή του για κατασκοπία προς όφελος του Πεκίνου, ενώ εννέα μήνες νωρίτερα ο πρώην πράκτορας της CIA Κέβιν Μάλορι, καταδικάστηκε για κατασκοπία και παροχή διαβαθμισμένων εγγράφων στην Κίνα. Μόλις τον περασμένο μήνα το υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες για οικονομική κατασκοπία σε Κινέζο επιχειρηματία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα