Εκπληξη Κυριάκου για την Προεδρία!

Βολιδοσκοπεί τον Ανδρέα Δρακόπουλο για το ύπατο αξίωμα. Οικουμενικής αποδοχής ο σύγχρονος ευεργέτης του Ιδρύματος Νιάρχου. Ο ρόλος του εκδότη ΔιαματάρηΜε μια κίνηση-έκπληξη επιχειρεί ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεπεράσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής του 2020, εξουδετερώνοντας τις πιέσεις των βαρόνων του κόμματος και αποδεικνύοντας στην πράξη την αντίληψη «αριστείας» που επαγγέλλεται στην πολιτική ζωή της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο κ. Μητσοτάκης έχει προτείνει το ύπατο αξίωμα στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την τεράστια φιλανθρωπική και πολιτιστική συνεισφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για τον Ανδρέα Δρακόπουλο, πρόσωπο κοινής αποδοχής από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, που έως τώρα έχει αποφύγει επιμελώς κάθε πολιτική ανάμειξη και παραμένει αφοσιωμένος στο έργο του ως σύγχρονος εθνικός ευεργέτης.

Η πρωτοβουλία του αρχηγού της Ν.Δ., εφόσον βεβαίως τελεσφορήσει (δεδομένου ότι ο κ. Δρακόπουλος έχει επιφυλαχθεί να πει το «ναι»), παρουσιάζει τεράστια πολιτικά και επικοινωνιακά πλεονεκτήματα. Σε μια περίοδο διχαστικής πόλωσης, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος εθνικής συνεννόησης στο πρόσωπο ενός προέδρου οικουμενικής αναγνώρισης και διεθνούς ακτινοβολίας, ενώ φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει επανειλημμένως εξάρει το έργο του κ. Δρακόπουλου. Την ίδια ώρα βραχυκυκλώνει και τις φιλοδοξίες του ΚΙΝ.ΑΛ. να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην προεδρική εκλογή, αλλά ταυτόχρονα ακυρώνει και τις βλέψεις διαφόρων ηγετικών στελεχών του κόμματος, με προεξάρχοντα τον Αντώνη Σαμαρά, για τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου. 

Μια προοπτική που, κατά την άποψη του κ. Μητσοτάκη, θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για ένα «παράκεντρο» εξουσίας. 

Η επιλογή Δρακόπουλου επιπλέον καταδεικνύει ένα νέο πολιτικό ήθος και πώς αντιλαμβάνεται ο μελλοντικός πρωθυπουργός την έννοια της αξιοκρατίας, αφού οραματίζεται ως «πρώτο πολίτη» της χώρας έναν κατά γενική ομολογία «άριστο», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προσφορά του στην πατρίδα.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη προς τον Ανδρέα Δρακόπουλο αποτελεί πολιτική έκπληξη δεδομένου ότι ο τελευταίος φερόταν ως φιλικά διακείμενος προς τον σημερινό πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία είχε αγαστή συνεργασία κατά τη διαδικασία μεταβίβασης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και στο πεδίο τεράστιων δωρεών στους τομείς της υγείας και της πυροπροστασίας. Ο κ. Δρακόπουλος, μάλιστα, στις ελάχιστες δημόσιες παρεμβάσεις του δεν έχει διστάσει να διατυπώσει θετικά σχόλια, εκτός από τον κ. Τσίπρα, και για αμφιλεγόμενα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος, όπως ο Παύλος Πολάκης! Σε μια σχετικά πρόσφατη συνέντευξή του στον ιστότοπο Protagon ο επικεφαλής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» είχε πει χαρακτηριστικά: «Εχουν περάσει από το γραφείο μας δέκα υπουργοί Υγείας. Πάντα λέγαμε “πείτε μας πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε”. Ε, οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν αμέσως ήταν ο κύριος Ξανθός και ο κύριος Πολάκης. Ετσι είναι και δεν με νοιάζει τι λένε κάποιοι» (σ.σ.: την Παρασκευή το βράδυ το Ιδρυμα ανακοίνωσε ότι αποσύρει δωρεά του προς το υπουργείο Υγείας λόγω αδιαφορίας).

Ο άνθρωπος που έφερε κοντά τον Κυριάκο με τον Ανδρέα Δρακόπουλο, έπειτα από μια περίοδο σχετικής απόστασης, δεν είναι άλλος από τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης και διαχρονικό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη.

Ο Αντώνης Διαματάρης, σημαντικός παράγοντας της ομογένειας, που συνδέεται στενά και με τον ισχυρό άνδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο, διατηρεί προνομιακή σχέση με τον διαμένοντα ως επί το πλείστον στη Νέα Υόρκη Ανδρέα Δρακόπουλο. Ο τελευταίος μέσω του Ιδρύματος Νιάρχου έχει προβεί σε δωρεές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς τον «Εθνικό Κήρυκα» για ειδικές εκδόσεις, ενώ πρόσφατα κάλυψε τα έξοδα ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχείου της εφημερίδας, που εκδίδεται από το 1915.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Διαματάρης, παλαιός φίλος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη, που εσχάτως έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στενή σχέση και με τον Κυριάκο, ήταν και ο ουσιαστικός υποβολέας της πρότασης για την ανάδειξη του κ. Δρακόπουλου στον προεδρικό θώκο. Απόλυτα ενδεικτικό αυτού είναι ότι ο Ελληνοαμερικανός εκδότης συνόδευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά το πρόσφατο γεύμα υψηλού συμβολισμού του αρχηγού της Ν.Δ. στο σπίτι του Αχιλλέα Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών. Στο ίδιο γεύμα παρίστατο και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης, που πρόσφατα μονοπώλησε τη δημοσιότητα με τις περίεργες (επιεικώς) απόψεις του για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η επιλογή Καιρίδη χρεώνεται, επίσης, στον κ. Διαματάρη από κοινού με τον Αχιλλέα Καραμανλή, ο οποίος θεωρείται ο άνθρωπος που τοποθέτησε τον νεαρό τότε πανεπιστημιακό στην έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της σχολής διπλωματίας Fletcher του πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης. Επιλογή ατυχέστατη, βεβαίως, που όμως δείχνει την επιρροή του κ. Διαματάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκος», άλλωστε, ανέλαβε πρόσφατα για λογαριασμό του αρχηγού της Ν.Δ. την πλήρη αποδόμηση του Αμερικανού πρέσβη Πάιατ με ένα ασυνήθιστα σκληρό editorial, που στην ουσία καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τον συγκεκριμένο διπλωμάτη επειδή έχει εξελιχθεί σε… χειροκροτητή του Τσίπρα.

Ασυμβίβαστη προσωπικότητα

Η επιλογή του Ανδρέα Δρακόπουλου για την προεδρία δεν αναμένεται, ωστόσο, να είναι ανέφελη γιατί, παρότι συγκεντρώνει την οικουμενική αποδοχή και θα είναι δύσκολο να σκοντάψει σε μικροπολιτικές αντιρρήσεις, είναι βέβαιο ότι θα παράξει… τοξίνες σε μερίδα του εφοπλιστικού και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο κ. Δρακόπουλος, ο οποίος θεωρείται ένας μετριοπαθής liberal και έχει ως πρότυπο τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, δεν μασάει τα λόγια του όταν έρχεται η ώρα να ασκήσει κριτική στη σημερινή ελληνική οικονομική ολιγαρχία, που αρνείται να βάλει το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει την πατρίδα, ακόμη και σε περίοδο κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε, προτιμώντας να βλέπει την Ελλάδα ως τόπο διακοπών.

Σε μία παλαιότερη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» τον Αύγουστο του 2014 το είχε πει χωρίς περιστροφές. Ερωτηθείς αν πρέπει οι Ελληνες εφοπλιστές να πληρώνουν φόρους, είχε απαντήσει: «Γιατί να μην πληρώνουν;» Και όταν του επισημάνθηκε ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν τη χώρα αν χάσουν τα προνόμιά τους, είπε χαρακτηριστικά: «Να φύγουν! Καλή τους τύχη! Αλλά πού θα πάνε; Στην Αμερική, στην Αγγλία ή στη Γαλλία θα πληρώνουν φόρους. Εχουμε έναν παράδεισο και πουλιέται αυτό το παραμύθι ότι τάχα μου αν φορολογηθούν θα φύγουν. Δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Το λέω σαν νοοτροπία σε μία τάξη η οποία θα έπρεπε να κάνει πολλά περισσότερα. Πέρυσι συμφώνησαν να πληρώνουν έναν έξτρα φόρο και αυτό το πράγμα εμφανίστηκε ως φιλανθρωπία! Εάν ήμουν πολιτικός, θα τους έλεγα ότι είναι τυχεροί που ζουν σε αυτή τη χώρα και να πληρώνουν τους φόρους τους».

Από τότε, βέβαια, ο κ. Δρακόπουλος είναι προσεκτικότερος στις διατυπώσεις του, αλλά πάντα λέει ότι οι πλούσιοι Ελληνες μπορούν να προσφέρουν περισσότερα. Εχει ταχθεί εμμέσως υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ως ρεαλιστική λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα, δηλώνει όμως και Ελληνας πατριώτης που στενοχωριέται με την υποχρεωτική μετανάστευση των νέων επιστημόνων λόγω της κρίσης, το λεγόμενο brain drain.

Ο ισχυρός άνδρας του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ουδέποτε απέκλεισε κατηγορηματικά μια μελλοντική ενασχόληση με την πολιτική. Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε μια συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό σάιτ της δημόσιας τηλεόρασης, απάντησε μάλλον σιβυλλικά: «Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό που κάνω και πιστεύω ότι μέσω του ιδρύματος προσφέρουμε πολλά και στον κόσμο γύρω μας και γενικά στην ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία». 

Μένει επομένως να φανεί αν ο Ανδρέας Δρακόπουλος αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή να στρατευθεί στην πολιτική έστω και από τον ρόλο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, αποδεχόμενος την τιμητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λαμπρές σπουδές και μεγάλο φιλανθρωπικό έργο

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Κωνσταντίνου Δρακόπουλου και της Ελένης Μερκάτη. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την οικογένεια Νιάρχου και είναι εγγονός της Μαρίας Νιάρχου, αδελφής του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου, ενώ από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από την παλαιά ζακυνθινή οικογένεια Μερκάτη και είναι δισέγγονος του Αλέξανδρου Μερκάτη, κτηματία και αυλάρχη του βασιλέως Κωνσταντίνου.

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και αμέσως μετά έφυγε για σπουδές στις ΗΠΑ, όπου εξακολουθεί να ζει ακόμη και σήμερα με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου Rockfeller στη Νέα Υόρκη, του πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών CSIS στην Ουάσινγκτον και, βεβαίως, επικεφαλής του φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Τον Μάρτιο του 2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής ως αναγνώριση του έργου και της τεράστιας προσφοράς του στη χώρα.

Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ξεχωρίζει διεθνώς για το φιλανθρωπικό έργο του, που ξεδιπλώνεται σε περισσότερες από 120 χώρες με δράσεις που ξεπερνούν σε αξία τα 2,5 δισ. ευρώ. Σημείο αναφοράς για την Ελλάδα είναι το εμβληματικό κτίριο εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής στο Φαληρικό Δέλτα, γνωστό ως Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», τη δημιουργία και την κατασκευή του οποίου ανέλαβε εξ ολοκλήρου το ΙΣΝ, με δωρεά ύψους άνω των 860.000.000 δολαρίων, ενώ στη συνέχεια το δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η τελευταία μεγάλη δωρεά στον τομέα της υγείας αυτή τη φορά ξεπέρασε τα 200.000.000 ευρώ για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό νοσοκομείων, την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και την ανάπτυξη πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα