Με γερό «κούρεμα» οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις

Εφορία: Εκπτωση προσαυξήσεων και προστίμων που θα ανέρχεται στο 85%Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου,
Νάσος Χατζητσάκος

Tην τμηματική καταβολή, σε έως 120 μηνιαίες δόσεις, βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες ως τους πρώτους μήνες του 2019, θα προβλέπουν οι δύο νομοθετικές ρυθμίσεις (μία για χρέη προς την Εφορία και μία για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία) που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών η κυβέρνηση. 

Στη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία ο αριθμός των δόσεων (από 18 έως 120) θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος κάθε οφειλέτη. Για τον καθορισμό του συνολικού ποσού της ρυθμιζόμενης ληξιπρόθεσμης οφειλής θα προηγείται αφαίρεση μεγάλου τμήματος των προσαυξήσεων και τυχόν προστίμων που έχουν επιβληθεί υπό μορφή έκπτωσης (έως 85%).

Βάσει εισοδήματος

Το ύψος της ελάχιστης μηνιαίας δόσης που θα μπορεί να πληρώνει κάθε οφειλέτης θα προσδιορίζεται με βάση το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά του. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα αυτό τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσό της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώνει. 

Η συνολική οφειλή θα διαιρείται με το ποσό της καταβλητέας μηνιαίας δόσης, που αντιστοιχεί στο εισόδημα του οφειλέτη, και έτσι θα προκύπτει ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης, ο οποίος θα μπορεί να φτάνει ως τις 120. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιδιώκει να δίνεται το σύνολο των 120 δόσεων σε οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Σε φορολογουμένους με υψηλότερα εισοδήματα η ρύθμιση θα γίνεται βάσει μαθηματικού τύπου. Ειδικότερα:

Για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου ατομικού εισοδήματος ή για ατομικό εισόδημα έως και 10.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής 4%. Ετσι, για έναν οφειλέτη με ετήσιο ατομικό εισόδημα 5.000 ευρώ, το ποσό που θα μπορεί να πληρώνει ετησίως για να εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του θα είναι 200 ευρώ (5.000 ευρώ Χ 4%). 

Για τα επόμενα 10.000 ευρώ του ετήσιου ατομικού εισοδήματος, δηλαδή για το τμήμα του εισοδήματος από τα 10.000,01 έως τα 20.000 ευρώ, θα ισχύει συντελεστής 8%. Ετσι, για έναν οφειλέτη με ετήσιο ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ, το ύψος του ετήσιου καταβλητέου ποσού θα ανέρχεται σε 1.200 ευρώ, καθώς θα υπολογίζεται με συντελεστή 4% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος και με συντελεστή 8% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (10.000 ευρώ Χ 4% +10.000 Χ 8%).

Για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ σχεδιάζεται να εφαρμοστούν διψήφιοι συντελεστές (10% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, 12% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, 16% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 40.000,01 έως τα 50.000 ευρώ και συντελεστές της τάξεως του 20% έως 40% από τα 50.000 ευρώ και πάνω). 

Το ετήσιο καταβλητέο ποσό που θα προκύπτει με βάση την παραπάνω κλίμακα θα διαιρείται στη συνέχεια διά του 12 και έτσι θα προκύπτει το ποσό της καταβλητέας μηνιαίας δόσης. Για να προσδιοριστεί ο τελικός αριθμός των δόσεων, θα διαιρείται το συνολικό ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών με το ποσό της καταβλητέας μηνιαίας δόσης. 

Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 20 ευρώ, ενώ θα ισχύει ελάχιστος αριθμός 18 μηνιαίων δόσεων και μέγιστος αριθμός 120 δόσεων. 

Ετσι, για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 4.000 ευρώ, που χρωστά 400 ευρώ, αν και το ετήσιο καταβλητέο ποσό που προκύπτει, με βάση την κλίμακα που περιγράψαμε, είναι 160 ευρώ (4.000 ευρώ Χ 4%) και η καταβλητέα μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 13,33 ευρώ (160 ευρώ/12), το ποσό της μηνιαίας δόσης θα διαμορφώνεται στα 20 ευρώ (στο ελάχιστο επιτρεπτό επίπεδο), οπότε ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα είναι 20 (400 ευρώ/20 ευρώ).

Επιτόκιο 

Το επιτόκιο της ρύθμισης θα είναι 5% και υπάρχει η σκέψη για χαμηλότερο επιτόκιο σε όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019. Δηλαδή, να έχουν εξοφλήσει ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.

—-

Μείωση οφειλής που θα φτάνει μέχρι και το 65% στα Ταμεία!

«Κούρεμα» της βασικής οφειλής και των προσαυξήσεων κατά 65%, μεσοσταθμικά, και ένταξη χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια των ενδιαφερομένων στις ευνοϊκές διατάξεις της περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Μαΐου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από το υπ. Εργασίας, τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης είναι τα εξής:

1 Οι εισφορές από το 2002 θα υπολογίζονται με βάση το ελάχιστο ποσό που προβλέπει ο νόμος 4387/16, δηλαδή περίπου 160 ευρώ τον μήνα.

2 Από αυτόν τον επανυπολογισμό θα προκύπτει σημαντική μείωση της βασικής οφειλής.

3 Στη συνέχεια θα γίνεται «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85%.

4 Ο συνδυασμός αυτών των δύο «κουρεμάτων» (βασικής οφειλής και προσαυξήσεων) θα οδηγεί σε μία νέα, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, οφειλή.

5 Η νέα, μειωμένη οφειλή θα δύναται να αποπληρώνεται έως και σε 120 δόσεις, με προσαύξηση της τάξης του 5%.

6 Η ελάχιστη δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, θα είναι τα 50 ευρώ.

7 Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.

8 Μέσα σε 24 ώρες θα δίνεται η απάντηση στους αιτούντες σε σχέση με τη δόση που θα πρέπει να πληρώσουν.

Για παράδειγμα, εάν ένας μη μισθωτός ασφαλισμένος, όπως ένας ελεύθερος επαγγελματίας, οφείλει συνολικά 22.361 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό και το «κούρεμα» στο βασικό χρέος και στις προσαυξήσεις το ποσό θα διαμορφωθεί στα 9.475 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μείωση 57,7%. Εφόσον καταβάλει τη νέα οφειλή σε 120 δόσεις, θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνει 78 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με την ψήφιση του νέου μέτρου αναμένεται να καταργηθούν όλες οι υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και οι εναπομείνασες οφειλές θα διευθετηθούν με τα καινούργια δεδομένα. 

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι, ακόμη και αυτοί για τους οποίους εκκρεμεί η διαδικασία τακτοποίησης των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ή μέσω του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ωστόσο, οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να υποβάλουν προηγουμένως αίτηση παραίτησης από το αίτημά τους, για παράδειγμα, να ενταχθούν στον εξωδικαστικό.

Από τη δυνατότητα ένταξης στη νέα ρύθμιση θα εξαιρούνται μόνο όσοι οριστικά και τελεσίδικα έχουν υπαχθεί είτε στον εξωδικαστικό είτε στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά του «νόμου Κατσέλη» (νόμος 3869/2010).

—-

Αχτσιόγλου: Διαγραφή έως 100% για τους αγρότες

Ακόμη πιο ευνοϊκή θα είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τους αγρότες. Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων θα ανέρχεται στο 100%, ενώ θα έχουν και αυξημένο όριο οφειλών (στα 6.000 από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα), ούτως ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης όσοι ασφαλισμένοι του τ. ΟΓΑ είναι «εγκλωβισμένοι» στα χρέη τους.

Οπως έκανε γνωστό χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, για τους αγρότες δεν θα ισχύει ο επανυπολογισμός της οφειλής τους, αλλά «θα γίνεται “κούρεμα” των προσαυξήσεων κατά 100%». Οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν οφειλές προς το Ταμείο, θα ωφελούνται από την αποπληρωμή της βασικής οφειλής σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 30 ευρώ. Επίσης, για τους αγρότες οι οποίοι θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, όπως έκανε γνωστό η υπουργός, «θα αυξηθεί το όριο οφειλών που μπορούν να έχουν προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν σύνταξη, από τα 4.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ».

Συνολικά, περίπου 80.000 ασφαλισμένοι όλων των πρώην Ταμείων (έχουν ενταχθεί από το 2017 στον ΕΦΚΑ) δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους προς τους ασφαλιστικούς φορείς. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, εφόσον υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και η οφειλή τους «κουρευτεί», θα αποκτήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

—-

Το ΚΚΕ πρόλαβε στη στροφή τον Κυριάκο για το αφορολόγητο!

Το ΚΚΕ πρόλαβε τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και κατέθεσε πρώτο δική του τροπολογία στη Βουλή για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου. Το ΚΚΕ ζητάει την κατάργηση του επίμαχου άρθρου 10 του νόμου 4472 του 2017, που προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου σε λιγότερα από 6.000 ευρώ, από τα 9.500 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ο Περισσός χαρακτηρίζει «αντιλαϊκή» τη μείωση του αφορολογήτου και ζητάει αύξησή της σε επίπεδα που να καλύπτει τις βασικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και να προστατεύει το λαϊκό εισόδημα.

Την ίδια ώρα, μαίνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και Ν.Δ. για το θέμα, με τα κυβερνητικά στελέχη να περνούν στην αντεπίθεση και να προαναγγέλλουν όχι μόνο σχετική νομοθετική πρωτοβουλία σε εύθετο χρόνο, αλλά να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αύξησης του αφορολόγητου ορίου σε συνδυασμό με μείωση και των συμφωνημένων υψηλών στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε κατηγορηματικά ότι «η μείωση του αφορολογήτου δεν θα εφαρμοστεί από 1/1/2020, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην κυβέρνηση».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, υπογραμμίζοντας: «Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί, αντιθέτως στόχος μας είναι να το διευρύνουμε, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε συντεταγμένα». Τα στελέχη της κυβέρνησης προβάλλουν το ζήτημα, τονίζοντας ότι θέλουν να κινηθούν σε μια λογική αναδιανομής του εισοδήματος μετά την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο και εγκαλούν τη Ν.Δ. ότι «πέφτει θύμα των καταγγελιών της», όπως στην περίπτωση της περικοπής των συντάξεων, που τελικά δεν ίσχυσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για «μόνιμα μέτρα φορολογικών και κοινωνικών ελαφρύνσεων», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει στο εξής να αποφύγει τα υπερπλεονάσματα, συμπληρώνοντας ότι είναι ανοιχτό το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τη μείωση και των πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον.

Πάντως, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «η Ν.Δ. επιμένει στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου», επισημαίνοντας ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε δύο φορές το αφορολόγητο και αυτό έπληξε «κυρίως τους πιο αδύναμους».

{{-PCOUNT-}}45{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα