Η ανάδυση της Δεξιάς στην Ισπανία

Το Vox είναι άλλο ένα κόμμα ταυτότητας που απειλεί την ηγεμονία της Κεντροδεξιάς, η οποία εγκατέλειψε την ιδεολογία της Από τον
Ραφαήλ Καλυβιώτη*

Πολλοί δεν είναι έτοιμοι να το παραδεχτούν ακόμα, όμως η αλήθεια είναι απλή. Αν δεν υπήρχε ο δικτάτορας Φράνκο, η Ισπανία θα ήταν στα χέρια των κομμουνιστών. Το δεξιό κόμμα Vox στην Ισπανία εισήλθε στο Κοινοβούλιο υποστηρίζοντας την παρακαταθήκη του Φράνκο. Ομως, δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αύξησε τις μέχρι πρότινος λιγοστές δυνάμεις του. Το Vox είναι άλλο ένα κόμμα ταυτότητας που απειλεί την ηγεμονία της Κεντροδεξιάς. Της Κεντροδεξιάς που εγκατέλειψε την ιδεολογία της γιατί δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την Αριστερά και επειδή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελίτ εκείνων που επωφελούνται από την παγκοσμιοποίηση.

Το δεξιό κόμμα στην Ισπανία έλαβε 10,3%, κερδίζοντας 24 θέσεις στο Κογκρέσο. Οι λόγοι για τους οποίους αναδύθηκε δεν είναι μονοσήμαντοι και φυσικά δεν χωρούν σε αυτό το άρθρο απλουστευτικές και ιδεοληπτικές αναλύσεις που ακούει κανείς μέσα από τις κραυγές των συστημικών ΜΜΕ.

Το Vox αντιτίθεται στη μαζική λαθρομετανάστευση. Μόνο πέρυσι εισέβαλαν στην Ισπανία 65.000 λαθρομετανάστες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Φυσικά, η αλήθεια είναι ότι εισέβαλαν περισσότεροι. Φαινόμενα εγκληματικότητας και βιασμών άνθησαν εξαιτίας αυτής της εισβολής, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και εκεί οι συστημικοί παίκτες το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να καταδικάζουν την ισλαμοφοβία. Οταν, λοιπόν, ένα κόμμα απλά λέει την αλήθεια, είναι φυσικό ότι θα εισακουστεί. Δεν είναι, βέβαια, κατά της οποιασδήποτε μετανάστευσης. Είναι υπέρ της μετανάστευσης xριστιανικών πληθυσμών που είναι πολιτισμικά πιο συμβατοί στον ισπανικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό. Μάλιστα, ένα από τα κεντρικά του συνθήματα είναι το «Reconquista», που ιστορικά αναφέρεται στην επανακατάληψη της Ισπανίας από τους μουσουλμάνους.

Το Vox αντιτίθεται στην ανδροφοβία και την προώθηση της φεμινιστικής και ΛΟΑΤΚΙ ατζέντας. Ο φεμινισμός στην Ισπανία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, αφού για οποιοδήποτε έγκλημα και να συμβαίνει η πολιτική ορθότητα κατηγορεί τους άνδρες και την πατριαρχία. Οι ιθύνοντες του κόμματος αντιτίθενται σε αυτή την τάση και υποστηρίζουν ότι εάν κάποιος όντως ενδιαφέρεται για τις γυναίκες πρέπει να στηρίξει πολιτικές που ευνοούν τη μητρότητα με παρατεταμένες άδειες μητρότητας και να καταργήσει τις κρατικά επιδοτούμενες εκτρώσεις.

Παρά ταύτα ο κυρίαρχος λόγος για τον οποίο μεγάλωσε το δεξιό αυτό κόμμα είναι το καυτό ζήτημα της Καταλονίας. Πριν από περίπου έναν χρόνο στην Καταλονία διεξήχθη παράνομο δημοψήφισμα, μέσω του οποίου οι Καταλανοί θέλησαν να επιβάλουν τη βούλησή τους και να αποσχιστούν από την Ισπανία, σχηματίζοντας ένα διακριτό κράτος στη βόρεια Ιβηρική Χερσόνησο. Αυτό για την πλειοψηφία των Ισπανών είναι απολύτως απαράδεκτο. Πολλώ δε μάλλον όταν τα ιστορικά καπρίτσια μιας μειοψηφίας θα συντελέσουν ώστε να χάσει η Ισπανία εδάφη. Ο δε κεντροαριστερός πρωθυπουργός Σάντσεθ συνεργάστηκε και υποβοηθήθηκε από τα καταλανικά αποσχιστικά κόμματα για να εκδιωχθεί ο Μαριάνο Ραχόι τον περασμένο Ιούνιο.

Εάν η πορεία του Vox θα είναι το ίδιο ανοδική, όπως συνέβη και με τα άλλα κόμματα ταυτότητας στην Ευρώπη, παραμένει να αποδειχθεί. Μόνο στην «Ψωροκώσταινα», πάντως, δεν υφίσταται ανάλογο κόμμα. Και αυτό διότι στην περίοδο αυτής της οικονομικής κρίσης το κυρίαρχο αίτημα των πολιτών είναι η οικονομική επανάκαμψη. Ως εκ τούτου αναζητούν το μέσο εκείνο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν είναι άλλο από τη ΝΔ. Θεώρησαν λανθασμένα οι πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει το όχημα εκείνο που οδηγούσε στο κλείσιμο της Μεταπολίτευσης. Ετσι και τώρα θεωρούν λανθασμένα ότι εάν βελτιωθούν τα οικονομικά στοιχεία θα βελτιωθεί και η ζωή τους. Ακόμα και να βελτιωθούν τα οικονομικά προβήματα, άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως το λαθρομεταναστευτικό, η απουσία δόγματος εξωτερικής πολιτικής, το δημογραφικό, η απεθνικοποίηση της παιδείας, ο αθηνοκεντρισμός, η απόκτηση εμπορικής και ναυτικής ισχύος, η απεξάρτηση από τον κρατισμό των Βρυξελλών, δεν θα επιλυθούν. Για να επιλυθούν αυτά χρειάζονται νέα πρόσωπα, φρέσκιες ιδέες και ένα κόμμα ταυτότητας.

*Πολιτικός επιστήμων και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών (diesy.gr) – [email protected]

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα