Μέτρα (προεκλογικά) κατά κύματα!

Τι ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνησηΑπό τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Tο υπερπλεόνασμα και του 2019, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ (θα ανέλθει στο 4,1%, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 3,6% του ΑΕΠ), ρίχνει στο τραπέζι το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει τις κλονισμένες ισορροπίες στον εκλογικό ανταγωνισμό. 

Τα νέα μέτρα, οι «θετικές παρεμβάσεις» κατά την κυβέρνηση, θα αρχίσουν από αυτή την εβδομάδα να ανακοινώνονται κατά «κύματα» για λόγους προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε την πλευρά των δανειστών ότι η κυβέρνηση έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα να προχωρήσει και φέτος σε «κοστολογημένα μέτρα», προκειμένου να αμβλύνει τις συνέπειες της άγριας λιτότητας, η οποία παράγει τα -«αιματοβαμμένα» κάποτε για τον ΣΥΡΙΖΑ- υπερπλεονάσματα. Στον ευρύ κατάλογο των επικείμενων «θετικών παρεμβάσεων» συμπεριλαμβάνονται μέτρα, όπως τα εξής:

1 η μείωση του ΦΠΑ και οι αθρόες μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών (όπως η εστίαση) από το 24% στο 13%,

2 η μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά δύο μονάδες για όλα τα εισοδήματα,

3 η επαναφορά σε δόσεις του 13ου μισθού,

4 η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%,

5 η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα «προσφυγικά» νησιά,

6 οι μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και

7 η επαναφορά της μικρής έκπτωσης 1,5%-2%, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Υπό διαπραγμάτευση, επίσης, με την πλευρά των δανειστών είναι το θέμα της διατήρησης του αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ, που τελευταία έγινε πεδίο οξύτατης πολιτικής αναμέτρησης μεταξύ κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι, στις επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου τις προηγούμενες δύο ημέρες, αποφασίστηκε τα νέα μέτρα να ανακοινωθούν κατά κύματα, προκειμένου να μην εξαντληθεί αμέσως η επικοινωνιακή δυναμική τους και να συντηρηθεί ένα κλίμα θετικών προσδοκιών στην κοινωνία. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, άλλωστε, που ταχυδρομήθηκε στις Βρυξέλλες, προβλέπει τη διανομή 5,5, δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας (έως το 2022). Οι εκτιμήσεις για τον δημοσιονομικό χώρο, που θα δημιουργηθεί με βάση τις τρέχουσες τιμές του ΑΕΠ έως το 2022, έχουν ως εξής:

0,6% του ΑΕΠ για το 2019 ή 1,14 δισ. ευρώ,

0,4% του ΑΕΠ το 2020 ή 800.000.000 ευρώ,

0,6% το 2021 ή 1,22 δισ. ευρώ,

1,1% το 2022 ή 2,33 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, είναι να σταλεί ένα ηχηρό σήμα στη μεσαία τάξη, η οποία λύγισε υπό το ασήκωτο βάρος των φοροεπιδρομών, ότι, εκτός από συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις, δημιουργείται ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ευημερίας και ασφάλειας.

Επί της ουσίας, πάντως, οι πολίτες κινούνται μετέωροι στα όρια ενός εκκρεμούς: στο ένα βρίσκονται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, οι οποίοι με ασκήσεις πλειοδοσίας υπόσχονται αναδιανομή φτώχειας, και στο άλλο οι δανειστές και οι εγχώριοι εκφραστές τους, οι οποίοι πιέζουν, ως συνήθως «ανήσυχοι», να κλείσει η στρόφιγγα ιδίως εν όψει εκλογών και να τηρηθούν οι άκαμπτες δημοσιονομικές ισορροπίες.

—-

Στην Αθήνα οι δανειστές για την 3η αξιολόγηση 

Με έναν ογκώδη φάκελο, παλαιών και νέων υποχρεώσεων, αλλά και με πρόσθετο ενδιαφέρον για την έκταση -και κυρίως το δημοσιονομικό κόστος- των παροχών, που ετοιμάζεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση, καταφθάνουν σήμερα οι δανειστές στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» θα έχουν ως την προσεχή Τετάρτη ένα τριήμερο πυκνών διαβουλεύσεων με το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να κλείσουν οι ανοικτοί λογαριασμοί της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Μεταξύ άλλων στο τραπέζι θα τεθούν η πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας, οι διαγωνισμοί για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και των ΕΛ.ΠΕ., η πώληση ποσοστού 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ο φάκελος με τα χρηματοοικονομικά.

Σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά, θέμα υφίσταται με το γεγονός ότι στο τέλος του 2018 οι τράπεζες κατέγραψαν ένα «βουνό» 81,8 δισ. «κόκκινων» δανείων. Είναι, λοιπόν, αμφίβολο αν θα προλάβουν να τα μειώσουν κατά 48 δισ. ευρώ, όπως έχουν δεσμευτεί ως το 2021. Προβληματική, αν και λιγότερο, είναι η κατάσταση με τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οσοι μπόρεσαν να διαφύγουν τις «συμπληγάδες των αποκλεισμών» αντιμετωπίζουν τώρα την ανυπέρβλητη οργανωτική ανεπάρκεια του συστήματος, αφού η ηλεκτρονική «πλατφόρμα» θα λειτουργήσει από τον προσεχή Ιούνιο, ενώ η προστασία του νόμου αίρεται οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Την ίδια ώρα οι τράπεζες πρόλαβαν ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους να διενεργήσουν 6.416 πλειστηριασμούς ακινήτων (αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018).

Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ και των αντικειμενικών αξιών θα εξεταστεί αν η ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες προχωρά κανονικά με βάση τις τιμές που συγκέντρωσε το 2018 το υπουργείο Οικονομικών από τους εκτιμητές ακινήτων.

Η εξέταση θα περιλάβει ακόμα το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, τα αναδρομικά, τα προνοιακά επιδόματα, την πορεία εκτέλεσης του Κτηματολογίου και τη δημιουργία νέων αγορών στην ενέργεια.

—-

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τους Καναδούς του οίκου DBRS

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα (από B – high, στο BB – low) προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, μεταβάλλοντας όμως την εκτίμηση για τις προοπτικές από θετική σε σταθερή.

Ο καναδικός οίκος τονίζει ότι η αναβάθμιση αντανακλά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας. Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αναβάθμιση είναι η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη, η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων και η βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών.

Ο DBRS προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος, από 1,9% το 2018, αναμένοντας ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018 να ξεπεραστεί.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα