Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ

Η στρατηγική και οι αγωνίες της Ν.Δ., όπως προκύπτουν από την ομιλία του προέδρου στην Κεντρική ΕπιτροπήΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Iδιαιτέρως σημαντικές ειδήσεις κρύβονται κάτω από τις γραμμές της εξαιρετικής ομιλίας που πραγματοποίησε το Σάββατο, στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., ο αρχηγός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Και, αν σε αυτές προστεθούν όσα ακούσαμε χθες από τον σύμβουλο Στρατηγικής τουΤάκη Θεοδωρικάκο στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι (προεξόφλησε τον αποκλεισμό της υποψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίας Νοτοπούλου, από τον δεύτερο γύρο της μάχης για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, άρα την είσοδο του Γιώργου Ορφανού σε αυτόν), έχουμε πλήρη εικόνα της στρατηγικής της Ν.Δ. στην τελική ευθεία. Αλλά και για τις αγωνίες της. 

Τις συνοψίζω.

Πρώτον: Η Ν.Δ. ανησυχεί για την αποχή. Είπε ο Κυριάκος: «Ο πολίτης καλείται να συμμετέχει. Η αποχή, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Είναι, λοιπόν, απόφαση ευθύνης για το σήμερα και το αύριο. Και εντολή, αυτή την οποία θα δώσουν οι πολίτες την 26η Μαΐου, μια εντολή που θα τη δώσουν και με το μυαλό, αλλά και με την καρδιά. Είναι, άλλωστε -δεν πρέπει να το ξεχνάμε-, η πρώτη ευκαιρία, ύστερα από τέσσερα χρόνια, να μιλήσει ο ίδιος ο λαός. Και το μήνυμα πρέπει να ακουστεί ξεκάθαρα και βροντερά».

Δεύτερον: Η Ν.Δ. ανησυχεί για την επιπόλαιη και χαλαρή ψήφο προς κόμματα μιας χρήσης που περιορίζουν το εύρος της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ και χαμηλώνουν το «ταβάνι» της Ν.Δ. Επέστησε την προσοχή ο Κυριάκος: «Κρίνονται, συνεπώς, πολλά στην κάλπη της 26ης Μαΐου. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει χώρος για επιπόλαιες επιλογές. Η ψήφος την 26η Μαΐου δεν θα είναι απλά ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς κάποιον. Ούτε θα είναι, βέβαια, ένα ανέξοδο σήμα συμπάθειας προς κάποιον άλλον. Ο πολίτης καλείται να μην την ξοδέψει σε εύκολα συνθήματα ή να την ακυρώσει σε σχήματα που δεν θα φέρουν αποτελέσματα».

«Θα το ξαναπώ: Δεν χωρούν χαλαρές ψήφοι που μετά μπορεί να γίνουν δεκανίκια στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε χαμένες ψήφοι σε σχήματα μιας χρήσης, που δεν θα υπάρχουν αύριο. “Καταδικάζω την κυβέρνηση τώρα’’ σημαίνει ψηφίζω μόνο Ν.Δ. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση κάθε πολίτη».

Τρίτον: Η Ν.Δ. ανησυχεί για την ψήφο των 17άρηδων, η οποία, σύμφωνα με μυστικές μετρήσεις, μοιράζονται μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις, η συμμετοχή των 17άρηδων θα φθάσει με το ζόρι το 50% στις προσεχείς ευρωεκλογές. Τόνισε ο Κυριάκος: «Να μην αφήσουμε κανένα νέο παιδί στις “σειρήνες’’ της ανώδυνης αποχής, των εύκολων λύσεων. Και ζητάμε από τους νέους ανθρώπους, ειδικά από τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, καταρχάς να μπουν στο γήπεδο. Να “παίξουν μπάλα’’, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Και σίγουρα να ρίξουν άκυρο στα ψέματα και στη φασιστική ακρότητα».

Τέταρτον: Η Ν.Δ. προβλέπει «γαλάζιο» εμφύλιο στους δεύτερους γύρους των δήμων, όπου έχει δώσει χρίσμα, γι’ αυτό και έξυπνα από τώρα δείχνει να αποδεσμεύει τους ψηφοφόρους της. Προς τούτο, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία ονομαστική αναφορά στους Νίκο Ταχιάο και Νίκο Βλαχάκο – ο Κώστας Μπακογιάννης μοιάζει αδιαμφισβήτητος, δεν έχει τέτοια προβλήματα. Προτεραιότητα του προέδρου της Ν.Δ. είναι η εκλογή Πατούλη, η οποία, παρά το προβάδισμα που διατηρεί στις μετρήσεις, παρουσιάζει δυσκολίες. Και τούτο, διότι, μετά την εκλογή του αριστερού Κατριβάνου (μαζί με τις δεξιές Τσανάκη – Μπεσμπέα) στην Υπερνομαρχία Αττικής, από το 2002 και μετά ουδέποτε η Ν.Δ. κέρδισε την κεντροαριστερής συνθέσεως περιφέρεια (ακολούθησαν Γεννηματά – Σγουρός). Απελευθέρωσε ο Κυριάκος τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. στους δήμους ως εξής: «Μπορεί σίγουρα φίλοι μας να επιλέξουν δήμαρχο, δημοτικό σύμβουλο αυτόν που προτιμούν ανάμεσα στους χιλιάδες φίλους της Ν.Δ. που συμμετέχουν σε πολλούς συνδυασμούς. 

Αλλά στην κάλπη της Ευρωβουλής και της Περιφέρειας, ένας είναι ο δρόμος: το ψηφοδέλτιο της παράταξης. Και αυτό ισχύει για όλες τις Περιφέρειες, ειδικά για την Αττική, να εκλέξουμε τον Γιώργο Πατούλη επόμενο περιφερειάρχη, απέναντι στη θλιβερή παρουσία της κυρίας Δούρου. Γιατί το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής θα έρθει από δύο κατευθύνσεις: και από την Ευρώπη και από τις Περιφέρειες όλης της χώρας. Και βέβαια, και από τους τρεις μεγάλους δήμους». 

Το ωραιότερο, πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. το κράτησε για το τέλος της ομιλίας του. Χρησιμοποίησε κουτσουρεμένο το σύνθημα του Λένιν «Χθες ίσως ήταν νωρίς, αύριο ίσως είναι αργά, τώρα είναι η ώρα», με το οποίο ο ηγέτης των μπολσεβίκων κήρυξε την Οκτωβριανή Επανάσταση. Εκλεισε την ομιλία του ως εξής: «Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τόσο εμφατικό, που ουσιαστικά να επιβάλει αυτή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. 

Με άλλα λόγια, να δρομολογήσει καθοριστικά τις εξελίξεις. Γι’ αυτό, τελειώνοντας, θα ξαναπώ αυτό που είπα στην αρχή: Τώρα είναι η ώρα. Τώρα, όχι αύριο. Και σε αυτή την τελική ευθεία, έχουμε όλοι ένα χρέος -και ζητώ τη βοήθειά σας σε αυτό-, να συναντηθούμε και πάλι με παλιούς φίλους. Θα τους ξαναφέρουμε πίσω στο σπίτι τους, στη Ν.Δ.».

Δεν πιστεύω να υπάρχει αμφιβολία ποιος είναι ο δράστης: Τάκηηηηηηηη…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα