Λάδι στη φωτιά από Ερντογάν!

Ζητάει… σεβασμό από το ΝΑΤΟ! Αγρια προειδοποίηση από ΗΠΑ για την ΚύπροΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Επιμένοντας να αντιμετωπίζει την ανατολική Μεσόγειο σαν τσιφλίκι του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε εκ νέου χθες λάδι στη φωτιά με δηλώσεις του, ζητώντας με τον πιο προκλητικό τρόπο από το ΝΑΤΟ να στηρίξει τα «δικαιώματα» της Τουρκίας στην περιοχή, κι ενώ η Αγκυρα στέλνει γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ!

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και να μας στηρίξει για να αποτραπεί η ένταση» είπε ο «σουλτάνος» στο πλαίσιο της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ, στην Αγκυρα. Τόνισε επίσης ότι «μπορεί η χώρα μας σε κάποια πεδία να έχει διαφορετική άποψη. Αλλά η προτεραιότητα αυτής της συμμαχίας να αγωνίζεται με συνέπεια έναντι της κοινής απειλής αποτελεί όρο. Τα μεγαλύτερα προσκόμματα που υπάρχουν εδώ θα δώσουν το μεγαλύτερο πλήγμα στη συμμαχία μας, στο κύρος της συμμαχίας».

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους S-400, λέγοντας πως η Τουρκία απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η συμφωνία της για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων σημαίνει πως ψάχνει για εναλλακτικές στις διεθνείς σχέσεις της. Είπε μάλιστα ότι οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με διάφορες χώρες στην περιοχή δεν είναι εναλλακτικές, αλλά συμπληρωματικές!

Σκληρή στάση

Λίγες ώρες νωρίτερα ιδιαίτερα σκληρή ήταν η στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Αγκυρα και στις κινήσεις της το τελευταίο διάστημα. Μέσω ανακοίνωσής της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους τόνισε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση». Η ανακοίνωση των Αμερικανών συνάντησε την τουρκική αντίδραση, καθώς η Αγκυρα έσπευσε να απορρίψει τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντάς τις «μη ρεαλιστικές» και «αποσυνδεμένες από τα γεγονότα».

Τέλος, «ανησυχητικές» έσπευσε να χαρακτηρίσει χθες τις συνέπειες που μπορεί να έχει το τουρκικό σχέδιο για την ανάπτυξη των S-400 και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ – σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Αγκυρα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην τουρκική πρωτεύουσα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να αποφύγει μια κατάσταση κατά την οποία οι σύμμαχοι θα επιβάλουν κυρώσεις οι μεν στους δε.

—-

Ευρω-χαστούκια στον «σουλτάνο», στον κόσμο του ο γκαφατζής Κατρούγκαλος

Πυρ ομαδόν από την Ευρώπη κατά της Τουρκίας, που απειλεί με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου! Η Γαλλία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Αγκυρα να αποφύγει τη διεξαγωγή προκλητικών ενεργειών, σαφώς αντίθετων προς το διεθνές δίκαιο, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν μόνο τις εντάσεις σε μια περιοχή που χρειάζεται σταθερότητα, και εξέφρασε τη στήριξή της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εκφράστηκε από την ύπατη εκπρόσωπό της Φεντερίκα Μογκερίνι» τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Σε συνέχεια του αυστηρού μηνύματος Μογκερίνι προς την Τουρκία, χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς επιβεβαίωσε τη θέση της Ε.Ε. εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να διεξάγει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καλώντας την «να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια». 

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος την κάλεσε να ενεργήσει «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές της και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου».

Στο μεταξύ, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης της Λευκωσίας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μεταβαίνει αύριο στην Κύπρο, ενώ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την αποφασιστικότητα αντιμετώπισης των παράνομων γεωτρήσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Ο μόνος που δεν αντιλαμβάνεται τον πραγματικό κίνδυνο είναι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ερμήνευσε την παρουσία του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ ως «προβολή σημαίας».

—-

«Τουρκική λίμνη το Αιγαίο με τους S-400»

Το θράσος, η παραβατικότητα και οι απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο αποτυπώνονται και στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος τονίζει πως με την απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων οι δύο αυτές θάλασσες θα μετατραπούν σε «τουρκική λίμνη».

«Οι S-400 θα τοποθετηθούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για να ελέγχουν την Ελλάδα και τα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου» υποστηρίζει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak».

Οπως χαρακτηριστικά γράφει, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης βρίσκονται σε πανικό γιατί «από τη στιγμή που οι δύο συστοιχίες των S-400, που η Τουρκία ετοιμάζεται να παραλάβει τον Ιούλιο, τοποθετηθούν η μία στη Σμύρνη και η άλλη στην Αντιόχεια, το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα καταστούν “τουρκική λίμνη”».

«Ελεγχος»

Το δημοσίευμα της «Yeni Safak» είναι ενδεικτικό του θράσους της Αγκυρας, που προκύπτει και από άλλα δημοσιεύματα αναφορικά με τους S-400 και την ένταση που καλλιεργεί η γειτονική χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ. 

«Οι S-400 θα τοποθετηθούν στη Μεσόγειο για να ελέγξουν τον εναέριο χώρο και να φέρουν τα πάνω κάτω στα σχέδια του ενεργειακού πολέμου που διεξάγεται στην περιοχή και στο Αιγαίο για να ρίξουν στο κενό τα σχέδια κατοχής της Αθήνας νησιών στα οποία έχει τοποθετήσει στρατιωτικά φυλάκια. Επίσης, από τη στιγμή που όλα τα αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την Ελλάδα θα εντοπίζονται αμέσως από τα ραντάρ των S-400, η Ελλάδα θα σταματήσει τις απειλές κατά της Τουρκίας στο Αιγαίο» καταλήγει η τουρκική εφημερίδα.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα