Η Τουρκία απειλεί με «Πορθητή» Νο 2

Η Αγκυρα στέλνει πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Μ. Τσαβούσογλου προανήγγειλε την αποστολή και δεύτερου ερευνητικού σκάφους!Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι σπεύδουν προς υποστήριξη του «Πορθητή» πολεμικά πλοία, τα οποία μάλιστα έχουν αποδεσμευμένους τους κανόνες εμπλοκής και εντολή να απαντήσουν με πυρά, σε περίπτωση που επιχειρηθεί παρενόχληση του γεωτρύπανου. Ο δε Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Αγκυρα θα στείλει και δεύτερο ερευνητικό σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες, κλιμακώνοντας περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα.

Η άνευ προηγουμένου τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα, αφού η Αγκυρα όχι μόνο «έχει εισβάλει» στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ζητάει και τα ρέστα, απειλώντας με βύθιση όποιο πλοίο παρενοχλήσει το γεωτρύπανό της, έχει θέσει σε συναγερμό Αθήνα και Λευκωσία. Χθες στην Κύπρο διεξήχθη το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, παρουσία του Ευάγγελου Αποστολάκη, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών απέναντι στη θρασύτατη Τουρκία.

Ετοιμότητα

Πληροφορίες θέλουν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να είναι σε ετοιμότητα, αφού πιθανόν το δεύτερο γεωτρύπανο στο οποίο αναφέρθηκε ο Μ. Τσαβούσογλου να σταλεί ανοιχτά του Καστελόριζου. Ο Κύπριος Πρόεδρος, από την πλευρά του, επιχειρεί να διεθνοποιήσει ακόμη περισσότερο την τουρκική παραβατική συμπεριφορά.

«Οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο σε οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης στο ερευνητικό μας σκάφος από τα Ναυτικό μας και δεν θα υπάρξει καμία επαφή των ναυτικών μονάδων με το αρχηγείο. Τα σκάφη θα δράσουν αυτοβούλως, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες εμπλοκής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Και υποβρύχια

Μια ανακοίνωση που στρατιωτικοποιεί την κρίση που έχει δημιουργηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, με υπαιτιότητα βεβαίως της Αγκυρας.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο αριθμός των τουρκικών πολεμικών πλοίων επιφανείας που έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο φτάνει τα 10, χωρίς να υπολογίζονται υποβρύχια. Επί του παρόντος βρίσκονται στην Κυρήνεια, στην Αμμόχωστο και τη Μερσίνα, και είναι έτοιμα να επέμβουν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από το Κιργιστάν όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ότι η χώρα του θα στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι σεισμικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και έχει έρθει η ώρα των γεωτρήσεων» είπε και επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας ότι «προχωρεί μονομερώς σε γεωτρήσεις, χωρίς να σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Τη σκυτάλη πήρε το ψευδοκράτος, με τον λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι να κάνει το άσπρο μαύρο και να κατηγορεί (άκουσον άκουσον!) τη Λευκωσία για «εισβολή» στα ενεργειακά κοιτάσματα, αφού προχωρεί στην εκμετάλλευσή τους μονομερώς.

Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου ζητά η Ρωσία για τα «νταηλίκια» Ερντογάν

Προσεκτική στάση κρατά η Ρωσία όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Αποφεύγει βέβαια να τις καταδικάσει ευθέως, αλλά εκφράζει την ανησυχία της για την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, σπεύδοντας να δικαιολογήσει την πώληση των S-400 στην Τουρκία λέγοντας ότι «δεν αποτελούν κίνδυνο για την Ελλάδα». Απαιτεί πάντως σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου!

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε: «Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο. Ελπίζουμε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες δεν θα κάνουν τα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ένταση στην περιοχή και δεν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού» πρόσθεσε ο κ. Μασλόφ. Σημειώνεται πως παρότι Ουάσινγκτον, Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και η μεγάλη πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας έχουν καταδικάσει με σκληρές ανακοινώσεις τους την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Μόσχα ακολουθεί πιο προσεκτική πολιτική.

Για τους S-400

Για την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, τα οποία ο τουρκικός Τύπος αναφέρει πως θα αναπτυχθούν απέναντι από το Αιγαίο και την Κύπρο, ο Ρώσος πρέσβης υποστήριξε: «Οσον αφορά τα S-400, η Ρωσία δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία. Αυτά τα συστήματα έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την Ελλάδα». Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι, προγραμματίζεται επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο το επόμενο διάστημα.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα