Η Ελλάδα και η Κύπρος «απαντούν» με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα

Με την Τουρκία να στρατιωτικοποιεί πλέον την κρίση που στήνει στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μετέβη στη Λευκωσία...

...όπου διοργανώθηκε το 5ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Αμυνας, και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη, καθώς και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στις συναντήσεις αυτές αναλύθηκε η κατάσταση που δημιουργεί η τουρκική παραβατικότητα και αποφασίστηκαν οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν Αθήνα και Λευκωσία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με ψυχραιμία στις προκλήσεις και επιδιώκουν την όσο μεγαλύτερη και πλατιά καταδίκη της συμπεριφοράς της Αγκυρας από τη διεθνή κοινότητα. Χθες ακόμη και Βρετανοί πολιτικοί καταδίκασαν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Για «συνέργεια των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, η οποία αναβαθμίζεται» μίλησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, επικρότησε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και σημείωσε πως «οι εξελίξεις στην ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου παραμένουν στο επίκεντρο του γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ενδιαφέροντος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης δήλωσε ότι Λευκωσία και Αθήνα επιδεικνύουν ψυχραιμία και δεν πρόκειται να παρασυρθούν σε ενέργειες που προκαλούν ένταση, τόνισε πως αυτό που επιθυμεί η Τουρκία είναι να δημιουργηθεί αποσταθεροποίηση και έστειλε το μήνυμα ότι «η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου δεν πρέπει να θεωρηθεί αδυναμία».