Παλαιστίνη και Ισραήλ προς τη «συμφωνία του αιώνα»;

Στο φως έγγραφο που παρουσιάζει τις λεπτομέρειες ενός φιλόδοξου σχεδίου από τον Τραμπ για την ειρήνη στην περιοχήΑπό την 
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Τα πρώτα στοιχεία μιας πολλά υποσχόμενης πρότασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επίλυση του Παλαιστινιακού, η οποία έχει χαρακτηριστεί «συμφωνία του αιώνα», είδαν χθες για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας.

Η εφημερίδα «Ισραέλ Χαγιόμ», φίλα προσκείμενη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δημοσίευσε χθες ένα έγγραφο, το οποίο παρουσιάζει τις λεπτομέρειες της φιλόδοξης πρότασης που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ και η οποία, αν τελικά γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές και υλοποιηθεί, θα φέρει την ειρήνη στην περιοχή, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί πεδίο σφοδρών συγκρούσεων και αιματοχυσίας.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον προτείνει μια τριμερή συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και της PLO, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία της «Νέας Παλαιστίνης». Η νέα χώρα θα δημιουργηθεί στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, εξαιρώντας τους Ισραηλινούς καταυλισμούς στη Δυτική Οχθη, οι οποίοι θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Επικεντρώνοντας στο ακανθώδες, για όλους τους εμπλεκομένους, ζήτημα της Ιερουσαλήμ, η «συμφωνία του αιώνα» προτείνει η ιερή πόλη να μη χωριστεί και να αποτελεί την πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και της Νέας Παλαιστίνης.

Η Αίγυπτος

Σύμφωνα με την πρόταση Τραμπ, οι ισραηλινές Αρχές θα είναι υπεύθυνες για όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, εκτός από εκείνες που αφορούν την εκπαίδευση, οι οποίες θα συνδιοικούνται από τις ισραηλινές και τις παλαιστινιακές Αρχές. Οι Αραβες της Ιερουσαλήμ θα είναι πολίτες της Νέας Παλαιστίνης και δεν θα έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν σπίτια των Ισραηλινών, όπως και οι Ισραηλινοί δεν θα μπορούν να αποκτήσουν σπίτια Αράβων.

Σε ό,τι αφορά τη Γάζα, η Αίγυπτος θα κληθεί να παραχωρήσει νέα εδάφη στη Νέα Παλαιστίνη -αντί προσυμφωνημένης αμοιβής- για τη δημιουργία νέου αεροδρομίου και εργοστασίων, στα οποία ωστόσο θα απαγορεύεται να εγκατασταθούν οι πολίτες της Νέας Παλαιστίνης.

Η χρηματοδότηση για τη δημιουργία της Νέας Παλαιστίνης θα προέλθει από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τα κράτη του Κόλπου. Οι χρηματοδότες θα πρέπει να δώσουν μέσα σε 5 χρόνια 30 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία των εθνικών υποδομών. ΗΠΑ και Ε.Ε. θα πληρώσουν 20% και 10% αντίστοιχα ενώ η «μερίδα του λέοντος» θα καταβληθεί από τα πλούσια πετρελαιοπαραγωγά κράτη του Κόλπου.

Η Χαμάς, το μεγάλο «αγκάθι» για να προχωρήσει η πρόταση

Το έγγραφο με την πρόταση του Τραμπ για τη «συμφωνία του αιώνα» που διέρρευσε χθες στον Τύπο του Ισραήλ ως το βράδυ δεν είχε προκαλέσει -τουλάχιστον επίσημες- αντιδράσεις.

Το «αγκάθι» ωστόσο για την υπογραφή και την υλοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να είναι η Χαμάς, η οποία θα κληθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να παραδώσει όλο τον οπλισμό της στις Αρχές της Αιγύπτου! Η Νέα Παλαιστίνη δεν θα έχει δικαίωμα στη δημιουργία εθνικού στρατού και θα αποτελεί αποστρατιωτικοποιημένη χώρα. Ο μόνος -ελαφρύς- οπλισμός που θα επιτρέπεται θα είναι εκείνος που θα χρησιμοποιεί η αστυνομία.

Παλαιστίνη και Ισραήλ θα κληθούν να υπογράψουν μια συμφωνία βάσει της οποίας ο ισραηλινός στρατός θα είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη των συνόρων αντί αμοιβής! Το συγκεκριμένο σημείο της πρότασης έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εμπεριέχεται στο έγγραφο, σε έναν χρόνο από την υπογραφή της «συμφωνίας του αιώνα» -αν τελικά οι εμπλεκόμενες πλευρές καταφέρουν να υπογράψουν την πρόταση Τραμπ- θα διεξαχθούν εκλογές στη Νέα Παλαιστίνη, από τις οποίες θα προκύψει η νέα κυβέρνηση. Εναν χρόνο μετά τις εκλογές όλοι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές θα αρχίσουν σταδιακά να απελευθερώνονται.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα