Συναγερμός για τα κόλπα του Ιράν με τα πυρηνικά!

Φουντώνει η κόντρα με τις ΗΠΑ. Νέες κυρώσεις ανακοίνωσε ο Ντόναλντ ΤραμπΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται ακόμη μία φορά οι αμερικανοϊρανικές σχέσεις, μετά την -προαναγγελθείσα από τον πρόεδρο Ρουχανί την Τετάρτη- απόφαση του Ιράν να «αθετήσει» κάποιες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με την πυρηνική συμφωνία του 2015 και την επίσκεψη-έκπληξη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, στο Ιράκ.

Εναν χρόνο από την αμερικανική αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία, το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα σταματήσει να εφαρμόζει περιορισμούς στον εμπλουτισμό ουρανίου και θα επαναφέρει σε λειτουργία τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ, αν εντός 60 ημερών δεν προστατευτούν τα συμφέροντά της από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Διευκρινίσεις

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι οκτώ χώρες (Νότια Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Τουρκία, Ταϊβάν, Ιταλία, Ελλάδα) που συνέχιζαν να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν χάρη σε ειδική άδεια των ΗΠΑ έχασαν αυτό το δικαίωμα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτή η ιρανική απόφαση δεν αποτελεί απόσυρση από τη συμφωνία, ζητώντας από τα συμβαλλόμενα στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης μέρη να δράσουν ώστε να διασώσουν τη συμφωνία. Πολλές ήταν οι χώρες που δεν είδαν με καλό μάτι αυτήν την απόφαση. Με πρώτο το Παρίσι, που προειδοποίησε με επιβολή κυρώσεων, και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει νέες κυρώσεις στους τομείς της βιομηχανίας σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού.

Το Κρεμλίνο θεώρησε δικαιολογημένη την κίνηση του Ιράν, που έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ (λόγω των κυρώσεων), και επέρριψε τις ευθύνες για την ιρανική απόφαση στις ίδιες τις ΗΠΑ!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ζαρίφ επισήμανε ότι μόνο η Κίνα και η Ρωσία έχουν βοηθήσει και υποστηρίξει το Ιράν στην «επιβίωση» της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε, με τη σειρά του, ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ το Πεκίνο κάλεσε το Ιράν να συνεχίσει να τηρεί απαρέγκλιτα τη διεθνή συμφωνία. «Η διατήρηση και η εφαρμογή της συμφωνίας είναι ευθύνη όλων των πλευρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα