Αλαλούμ με την πρώτη φορολόγηση των ζώων

Το πάθημα του 1899 και η αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Eναν αιώνα πριν η Βουλή νομοθέτησε την επιβολή φόρου για τους κατόχους… σκύλων. Το καλοκαίρι του 1899 η κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη, μέσω του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο θήτευε ο Ανάργυρος Σιμόπουλος, αποφάσισε να φέρει στη Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο «περί φορολογίας των ζώων».

Σκοπός ήταν να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των σκύλων, καθώς πολλοί προσβάλλονταν από λύσσα. Τα αγαπημένα μας τετράποδα κατατάχθηκαν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως συνήθη, ποιμενικά και πολυτελείας. Στη δε τελευταία κατηγορία εντάχθηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι της πρωτεύουσας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Αττικής, που αναγκάστηκαν να πληρώσουν αυξημένο χαράτσι!

Τα προβλήματα με την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Βουλή εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκαν πλείστα. Εκτός από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των φιλόζωων πολιτών, υπήρξαν και πολλά προβλήματα… τεχνικής φύσεως, καθώς η παραπάνω διάκριση των σκύλων κατέστη στην πράξη ιδιαίτερα δύσκολη, με αποτέλεσμα να στέλνονται συνεχώς νέες ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Παρά τον σάλο, την ταλαιπωρία και τις διαμαρτυρίες, η επίμαχη ρύθμιση δεν απέδωσε τα μέγιστα. Ενημερώνοντας τη Βουλή, το 1902, τρία χρόνια μετά τη θέσπιση του μέτρου, ο υπουργός επί των Οικονομικών παραδέχθηκε ότι τα έσοδα ανήλθαν μόλις στο ποσό των 60.000 δραχμών.

Τότε από του κοινοβουλευτικού βήματος ο ίδιος ομολόγησε με θάρρος ότι με τόσο χαμηλά έσοδα ο νόμος δεν έχει λόγο ύπαρξης, ανακοινώνοντας στο Σώμα ότι καταθέτει νομοσχέδιο «περί καταργήσεως του φόρου των κυνών». Η ανεπιτυχής θέσπιση τότε του μέτρου δεν έβαλε πάντως σε σκέψεις το νυν υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο το 2018 έθεσε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που μεταξύ πολλών άλλων θέσπιζε ειδικό τέλος για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πέρασε ποτέ το κοινοβουλευτικό κατώφλι, καθώς αποσύρθηκε μετά τον σάλο που προκλήθηκε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα