Απαλλάσσεται ο 88χρονος που πυροβόλησε τους ληστές του

Δεν θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης ο 88χρονος...

...που στις 26 Μαρτίου του 2018 είχε πυροβολήσει τους δράστες που είχαν εισβάλει στο σπίτι του στη Γλυφάδα για να τον ληστέψουν.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με βούλευμά του αποφάσισε να μην οδηγήσει τον ηλικιωμένο σε δίκη για τον τραυματισμό του ενός εκ των δύο ληστών, υιοθετώντας την άποψη του εισαγγελέα ότι βρισκόταν σε καθεστώς νόμιμης άμυνας.

Συγκεκριμένα οι δικαστές έκριναν ότι ενήργησε «με αυτόν τον τρόπο αποκλειστικά εξαιτίας του φόβου και της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση των δύο δραστών, αλλά κυρίως λόγω της θρασύτητας και της προκλητικότητας την οποία επέδειξαν εις βάρος του».

Σύμφωνα με το βούλευμα, όταν ο κατηγορούμενος πάτησε τη σκανδάλη, «είχε αρχίσει ήδη η διαπραττόμενη σε βάρος του ληστεία και αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του προκειμένου να αποτρέψει τη σε βάρος του συμπεριφορά των δύο δραστών, οι οποίοι απειλούσαν και τη σωματική του ακεραιότητα».

Μάλιστα, κατά τη δικαστική κρίση ήταν πρακτικά αδύνατο ο 88χρονος να τραπεί σε φυγή ή να ειδοποιήσει μέσω τηλεφώνου την Αστυνομία, καθώς όσο οι δύο ληστές αφαιρούσαν τα αντικείμενα από το σπίτι του, τον επέβλεπαν συνεχώς, τον εξύβριζαν και τον απειλούσαν. Αλλωστε, όπως αναφέρει το βούλευμα, δεν υπήρξε υπέρβαση της νόμιμης άμυνας, καθώς ο κατηγορούμενος έπληξε τον 28χρονο δράστη από κοντινή απόσταση και στην παλάμη, θέλοντας μόνο να αποτρέψει την απειλή σε βάρος του.

Με το ίδιο βούλευμα ο ηλικιωμένος παραπέμπεται να δικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο για την παράνομη οπλοκατοχή του πιστολιού, με το οποίο άνοιξε πυρ κατά του 28χρονου ληστή.