Στο άνω «περιβόλι» ο Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Εκοιμήθη ο φωτισμένος Αγιορείτης, σύγχρονος του αγίου Παϊσίου και του Εφραίμ ΚατουνακιώτηΕκοιμήθη ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, γέροντας Αιμιλιανός, που σφράγισε με την παρουσία του το Αγιον Ορος, αλλά και την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Ο γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας από το 1973 έως το 2000, ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ο οποίος κολυμπούσε στην αγάπη του Θεού. Δεν επρόκειτο για μια συναισθηματική αγάπη, αλλά για την αγάπη ως μοναδικό τρόπο ζωής και ύπαρξης, πάνω και πέρα από τα στεγανά που της προσδίδει η ανθρώπινη λογική.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού γέροντα Αιμιλιανού θα τελεστεί σήμερα στις 15.30 στο μετόχι της μονής στην Ορμύλια, παρουσία του Αρχιεπισκόπου. «Στην προσωπικότητα του μακαριστού γέροντος συμπυκνώνεται ο πλούτος της Θεολογίας και της ιεράς παράδοσης της Εκκλησίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ιερώνυμος.

Γεννημένος το 1934 στη Νίκαια του Πειραιά από γονείς που είχαν φόβο Θεού, ο μικρός Αλέξανδρος μυήθηκε στα νάματα της ορθόδοξης πίστης. Ηδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του κατάλαβε ότι θέλει να αφιερώσει ολοκληρωτικά τη ζωή του στον Κύριο. Η πρώτη επαφή του με τη γνώση έγινε στα Σήμαντρα της Χαλκιδικής, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο.

Στη συνέχεια μετακόμισε στη Νίκαια, στον Πειραιά, όπου ήταν εγκατεστημένοι οι γονείς του, και εκεί συνέχισε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αριστος μαθητής, εξαιρετικά επιμελής και φιλομαθής. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή Αθηνών, ωστόσο έπειτα από δύο χρόνια, έχοντας διαφορετικά πράγματα στον νου, μεταπήδησε στη Θεολογική Σχολή της πρωτεύουσας. Κάποια στιγμή αποφάσισε να επισκεφθεί τον τότε μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο. Στις 9 Δεκεμβρίου 1960 εκάρη μοναχός από τα χέρια του γέροντά του, μητροπολίτη Διονυσίου, και έλαβε το όνομα Αιμιλιανός. Στις 11 του ίδιου μήνα χειροτονήθηκε διάκονος στον Ναό της Αγίας Παρασκευής Τρικάλων.

Ο Δήμτσας

Σε δήλωσή του, ο διοικητής του Αγίου Ορους Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρει: «Αφού εκάρη μοναχός, κατέστη Ηγούμενος της Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Μεγάλου Μετεώρου (1961-1973), κατόπιν δε και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρα (1973-2000), την οποία ανέδειξε σε πνευματική κυψέλη και φυτώριο οικουμενικής εμβέλειας και ακτινοβολίας. Ως Αγιορείτης καθηγούμενος υπήρξε σύγχρονος, αλλά και πνευματικός αδελφός αγίων και μεγάλων μορφών του Ορους, όπως του αγίου Παϊσίου και του οσιακής μνήμης Εφραίμ του Κατουνακιώτου, αλλά και πολλών άλλων.

Ευλαβής προς την Κυρά του Ορους Παναγία Θεοτόκο, ζηλωτής της ορθοδόξου πίστεως, μύστης της θεολογίας, μιμητής των αρχαίων Πατέρων, φιλόπονος, φιλακόλουθος, ασκητικός και ακριβός τηρητής των αγιορείτικων παραδόσεων και των μοναχικών ιδεωδών, κατέστη πρότυπο μοναχικής βιωτής, αφοσιώσεως και ιεραποστολής, αλλά και πνευματικός πατέρας πλήθους αμέτρητου πνευματικών τέκνων, μοναχών και λαϊκών, η δε φήμη αυτού εξαπλώθηκε σε όλη την ορθόδοξη οικουμένη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα