Δασμοί: ΗΠΑ και Κίνα μια ανάσα πριν από τη ρήξη!

Συνεχίζονται (με εκατέρωθεν απειλές) οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον με την ελπίδα να διασωθεί η συμφωνία για το εμπόριοΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μια ανάσα πριν από την απόλυτη ρήξη βρίσκονται εκ νέου Ουάσινγκτον και Πεκίνο, ενώ χθες και σήμερα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συναντώνται στην αμερικανική πρωτεύουσα με την ελπίδα να διασωθεί η περίφημη συμφωνία για το εμπόριο.

Με δεδομένη την ένταση μεταξύ τους, καθώς οι εκατέρωθεν απειλές για νέα μέτρα προστατευτισμού περισσεύουν τον τελευταίο καιρό, όλοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους κυρίως στον Ντόναλντ Τραμπ, που φαίνεται με τις πρωτοβουλίες του και με τις δηλώσεις του ότι είναι εκείνος που βάζει τους όρους της συζήτησης στο τραπέζι. Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστα 24ωρα από τη μέρα που όλοι εκτιμούσαν ότι αυτός ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων δεν θα ήταν παρά ο τελευταίος πριν από τη σύνοδο μεταξύ του Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες υποτίθεται ότι θα επικύρωναν μια ιστορική διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

Ωστόσο τώρα οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε όσον αφορά βασικές δεσμεύσεις και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, που είχε ανασταλεί στις αρχές του Ιανουαρίου, θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα! «Θα αυξήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς που επιβάλλουμε στην Κίνα ωσότου να σταματήσει να κλέβει τους εργαζομένους μας» τόνισε ο Τραμπ στη διάρκεια ομιλίας του στη Φλόριντα, κατηγορώντας τους Κινέζους πως αθέτησαν τη συμφωνία.

«Λοιπόν, τώρα έρχονται αεροπορικώς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έρχεται αεροπορικώς, αλλά έσπασαν τη συμφωνία. Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Λοιπόν, θα πληρώσουν». Εάν «δεν κλείσουμε συμφωνία, θα φροντίσουμε να εισπράττουμε πάνω από 100 δισ. δολάρια τον χρόνο» είπε ο Τραμπ.
Ψύχραιμοι εμφανίζονται από την πλευρά τους οι Κινέζοι και, διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου, είπαν ότι η Κίνα «δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή, παρά να λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα