Αμετανόητα «φουγάρα» οι Ελληνίδες

Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος μπορούν να αντιμετωπίζουν την εξάρτηση από τη νικοτίνη, σύμφωνα με τους πνευμονολόγουςΑπό τη
Ρίτα Μελά

Τα Τρίκαλα, την πρώτη ελεύθερη από τον καπνό πόλη, επέλεξε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) για να περάσει το μήνυμά της για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου. Παρότι οι επιστήμονες παραδέχονται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί στη χώρα μας οι καπνιστές, γεγονός που είναι πιο ξεκάθαρο όσον αφορά τα αγόρια στην εφηβεία και λιγότερο τα κορίτσια, οι Ελληνίδες πιθανότατα παραμένουν οι πρώτες σε βαρύτητα καπνίστριες διεθνώς, όπως είχε προκύψει από στοιχεία του ΠΟΥ.

Τα παραπάνω ανέφερε η Ιωάννα Μητρούσκα, πνευμονολόγος – φυματιολόγος και συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας της ΕΠΕ, σε εκδήλωση ενημέρωσης για το κοινό στο δημαρχείο των Τρικάλων.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας καπνίζει το 37% των ενηλίκων, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα, ενώ ξοδεύονται 25.000.000 – 30.000.000 ευρώ ανά έτος για τσιγάρα.

Καταλήγοντας, είπε ότι η στοχευμένη ιατρική υποστήριξη στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος μπορεί να αντιμετωπίσει τη χρόνια νόσο της εξάρτησης από τη νικοτίνη (εξάρτηση μεγαλύτερη από αυτή της κοκαΐνης), καθώς αυξάνει πάνω από 35%-55% το ποσοστό επιτυχίας διακοπής.

Ο Μιχάλης Τουμπής, πνευμονολόγος – φυματιολόγος και συντονιστής της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας της ΕΠΕ, αναφερόμενος στο παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων στην αποτελεσματική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η οποία άρχισε το 2017 στην πόλη, τόνισε: «Η αλλαγή του τρόπου ζωής και η διαβίωση σε περιβάλλον ελεύθερο καπνού αποτελούν τις χρυσές συνταγές για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος». Ειδικότερα, έγιναν 1.200 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 50 με 60 πρόστιμα τους τελευταίους 20 μήνες.

Την εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Τα Τρίκαλα κόβουν το Κάπνισμα… είναι θέμα πολιτισμού» σχεδίασε η δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Τρικάλων, την Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων, τη ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τους συλλόγους επαγγελματιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα