Κατέρρευσε στα Κατεχόμενα η κυβέρνηση συνασπισμού

Αποχώρησε ένα από τα τέσσερα κόμματα

Παρελθόν αποτελεί η τετραμερής κυβέρνηση συνασπισμού του ψευδοκράτους στην Κύπρο, αφού το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Ορζεσάι και αρχηγός του ΗΡ είπε ότι επαφίεται στα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν αν η παράταξη θα συνεχίσει την πορεία της ως αξιωματική αντιπολίτευση ή θα προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στους λόγους αποχώρησής του από την «κυβέρνηση» ο Ορζεσάι συμπεριέλαβε την έλλειψη εμπιστοσύνης που προκάλεσε η εκμίσθωση «κρατικής γης» χωρίς διαγωνισμό από το «υπουργείο Οικονομικών».

Με Ακιντζί

Ο Ορζεσάι είχε ζητήσει ακύρωση της εκμίσθωσης γης από τον υπουργό Οικονομικών Σερντάρ Ντενκτάς (τον 60χρονο γιο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Ραούφ Ντενκτάς) στον γιο του για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου με την ονομασία «Ραούφ Ντενκτάς». Στον απόηχο του σκανδάλου, ο Ντενκτάς ήταν ο πρώτος αποχωρήσας από την κυβέρνηση. Χθες ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχιουρμάν συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να του ανακοινώσει τη διάλυση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ακιντζί πρέπει τώρα να καλέσει σε συνάντηση τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα για διαβούλευση και να δώσει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» σε ένα από αυτά. Ο Ορζεσάι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες. Ο τετρακομματικός κυβερνητικός σχηματισμός είχε προκύψει από τις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου του 2018, με τη συμμετοχή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Κόμματος του Λαού, του Κοινοτικού Δημοκρατικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος.