Αυθαίρετα: Νέο (προεκλογικό) δωράκι!

Καταργείται η προβλεπόμενη από τον νόμο προσαύξηση 10% στα πρόστιμα έως τη λήξη (9 Νοεμβρίου) της προθεσμίας υπαγωγήςΤου
Βασ. Παπακωνσταντόπουλου

Nέο προεκλογικό δωράκι της κυβέρνησης, αυτή τη φορά στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργείται η προβλεπόμενη από τον νόμο προσαύξηση 10% στα πρόστιμα έως τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής (9 Νοεμβρίου 2019). Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που θα τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους από αύριο έως και τις 9 Νοεμβρίου (τρίτη φάση δηλώσεων των πολεοδομικών παραβάσεων) θα καταβάλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς την επιπλέον επιβάρυνση. Η κατάργηση της προσαύξησης θα ενταχθεί σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Στο μεταξύ, σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υπαγωγή στον νόμο με μείωση του ειδικού προστίμου κατά 10% και το ΥΠΕΝ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει άλλη παράταση. Οσοι σκοπεύουν να τακτοποιήσουν ακίνητο με πολεοδομικές παραβάσεις και θέλουν να γλιτώσουν χρήματα θα πρέπει να υποβάλουν σήμερα στο ηλεκτρονικό σύστημα την αίτηση υπαγωγής και να πληρώσουν το προβλεπόμενο παράβολο (στις περισσότερες περιπτώσεις κοστίζει 500 ευρώ), ώστε να διασφαλίσουν την έκπτωση του 10%. Περαιτέρω μείωση προστίμου κατά 10% επιτυγχάνεται όταν ο αιτών συνυποβάλλει μελέτη στατικής επάρκειας.

Εκπτώσεις

Κατά τα άλλα, δεν επέρχεται κάποια αλλαγή στις υπόλοιπες εκπτώσεις και επιβαρύνσεις. Ετσι, κάποιος μπορεί να πετύχει έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής, ενώ έκπτωση 10% επί του προστίμου παρέχεται σε περίπτωση καταβολής 30% του προστίμου σε έναν μήνα από την υπαγωγή.

Αντίθετα, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης, το ανεξόφλητο ποσό της δόσης προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Ο νόμος προβλέπει επίσης εκπτώσεις για μια σειρά από παρεμβάσεις στα αυθαίρετα, όπως εργασίες στατικής ενίσχυσης ή ενεργειακής αναβάθμισης.

Ειδικότερα, αν για την υπαγωγή αυθαιρέτων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης με την εκπόνηση στατικής μελέτης, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3, κατά 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 και κατά 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1. Παράλληλα, μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα