Καθολική καταδίκη των τσαμπουκάδων της Τουρκίας

Μέτωπο των Ευρωπαίων ηγετών κατά των παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ. Κοινή στάση Τσίπρα – Αναστασιάδη στη Σύνοδο ΚορυφήςΚαθολική καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και όχι μόνο, σημειώθηκε χθες. «Είμαι Κύπριος στο θέμα αυτό» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη στιγμή που συντονισμένα Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν το θέμα της προκλητικής, παραβατικής και επικίνδυνης για την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου συμπεριφοράς της Αγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Ρουμανία, ζητώντας να ληφθούν πλέον μεθοδευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, πέραν των δηλώσεων της απλής καταδίκης. 

Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ένα είδος μέτρων κατά της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι οι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρία η οποία επιχειρεί παρανόμως να κάνει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και ένα άλλο είδος θα μπορούσε να αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, τον διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και τον διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία.

Τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος στις συναντήσεις που είχαν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ζήτησαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης, μάλιστα, είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας 20 λεπτών, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, καθώς αυτή δεν εξαντλείται μόνο σε διπλωματικό επίπεδο.

Αλληλεγγύη

«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου για τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου της Ε.Ε. στο Σίμπιο της Ρουμανίας, «υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους, καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».
Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την αντιπρόεδρο Φεντερίκα Μογκερίνι και με ηγέτες χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. «πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει σε μεθοδευμένα μέτρα».

Οι προθέσεις της Ε.Ε., όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από την Κύπρο και την Ελλάδα, συμπυκνώνονται στη φράση του κ. Γιούνκερ ότι στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων «είμαι Κύπριος». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν θετική διάθεση στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας με στόχο να τερματιστεί η συμπεριφορά «τρομοκράτη» που επιδεικνύει αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα μίας χώρας-μέλους της ΕΕ, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και διεκδικώντας ζωτικό χώρο, που δεν της ανήκει.

Ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ για τα ψέματα της Αγκυρας

Ως «νομικά αβάσιμους, λανθασμένους και αυθαίρετους» απορρίπτει τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2019, η Ελλάδα, με επιστολή που έστειλε στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος πρέσβης Διονύσης Καλαμβρέζος. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρέσβης αμφισβητούσε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Ελλάδα» όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Καλαμβρέζου, που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο στον ΟΗΕ, τονίζει ότι «σύμφωνα με βασική αρχή του Δικαίου της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, έχουν πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, όπως και τα χερσαία εδάφη».

Επιπλέον τονίζεται ότι η αναφορά του Τούρκου πρέσβη στο «αποτέλεσμα μελλοντικών συμφωνιών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο μεταξύ όλων των σχετικών κρατών» συνιστά ευθεία παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδας να συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα έχει εκ του γεγονότος (ipso facto) και εξ αρχής (ab initio) κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στην προαναφερθείσα περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, βάσει των διατάξεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα