ΠΑΛΙ Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Το χτύπημα στον Τσίπρα και τα δικαιώματα των γυναικώνΑπό τη
Βάσω Κόλλια

Απ’ ό,τι φαίνεται η Βενεζουέλα θα εκθέτει συνεχώς την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτήν την εβδομάδα εκδόθηκε η δικαστική απόφαση που δικαίωσε την πρώην υπάλληλο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας ότι απολύθηκε εκδικητικά επειδή κατήγγειλε τις σεξουαλικές επιθέσεις που δεχόταν από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας.

Απλά να θυμίσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε προσπαθήσει με επιστολή του προς τον Νικολάς Μαδούρο να συγκαλύψει τον τότε πρέσβη της Βενεζουέλας σχετικά με τις καταγγελίες των τεσσάρων υπαλλήλων της πρεσβείας, οι οποίες μάλιστα δέχονταν και πιέσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αποκρύψουν τις εις βάρος τους σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τον πρέσβη.

Δυστυχώς, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ούτε το 2016, όταν έγιναν γνωστές οι καταγγελίες, ούτε και τώρα που βγήκε η δικαστική απόφαση πήρε θέση. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ως διαχρονική αξία την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων, αντέδρασαν άμεσα μέσω της γραμματέως Ισότητας των Φύλων και Οικογενειακής Πολιτικής Μαρίας Συρεγγέλα, ζητώντας από τη γενική γραμματέα Ισότητας των Φύλων να σταματήσει πλέον να παραβιάζει τον θεσμικό ρόλο της.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη, που με τον νόμο 3488/2006 για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας αναγνωρίζεται ως διάκριση λόγω φύλου. Κι αυτό γιατί η σεξουαλική παρενόχληση συνδέεται με την άνιση και άδικη εκμετάλλευση της θέσης εξουσίας που κατέχει ο προϊστάμενος ή ο εργοδότης με την εργαζομένη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 70%-86% των Ελληνίδων που παρενοχλείται στον ιδιωτικό τομέα είτε παραιτείται είτε απολύεται!

Ο νομοθέτης έχει δώσει στις γυναίκες σημαντικά «όπλα» για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα δικαιώματά τους. Ηδη από το 2003, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ105/2003), εάν ένα πρόσωπο ισχυρίζεται ότι υφίσταται σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση και επικαλείται γεγονότα ή στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό, τότε το βάρος της απόδειξης ότι δεν υπήρξε παραβίαση φέρει ο εγκαλούμενος και όχι η εργαζομένη. Η νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης, αλλά και αξιώσεις αποζημίωσης του θύματος.

Ακόμη, απαγορεύεται να απολυθεί εργαζόμενος που υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση, όταν αυτό συνιστά εκδικητική συμπεριφορά εργοδότη ή στελεχών της επιχείρησης απέναντι στον καταγγέλλοντα. Και, τέλος, διά νόμου ορίζεται ότι αποτελεί υποχρέωση των εργοδοτών να εξασφαλίζουν ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα δέχεται ανεπιθύμητη, προσβλητική σεξουαλική συμπεριφορά (άρθρο 26, 3896/2010).

Οι γυναίκες πρέπει να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ώστε να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους, να αξιώσουν τον σεβασμό και την ίση μεταχείριση και στον επαγγελματικό χώρο. Μόνον με το θάρρος που θα δείξουν κάνοντας την καταγγελία, σταδιακά, θα αλλάξουν κάποια στιγμή και οι νοοτροπίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα