Μέγα μυστήριο με τον εκλεκτό της Αννούλας!

Περίεργη διακομματική στήριξη σε υποψήφιο δήμαρχο που ερευνάται για κακοδιαχείριση

Ενα ιδιότυπο σιωπητήριο με οσμή πολιτικής διαπλοκής φαίνεται ότι καλύπτει τον υποψήφιο δήμαρχο Νέας Ιωνίας Παναγιώτη Μανούρη, διαχρονικό φίλο της Αννούλας Διαμαντοπούλου, του Ανδρέα Λοβέρδου και άλλων κορυφαίων μορφών του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, που κατέρχεται με την κοινή υποστήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ., της τοπικής «γαλάζιας» ΝΟΔΕ (!), αλλά και κύκλων του περιβάλλοντος της οικογένειας Μητσοτάκη. 

Ο κ. Μανούρης επί πολλά χρόνια ήταν διορισμένος ως διευθύνων σύμβουλος στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης» (ΙΝΕΔΙΒΙΜ - πρώην Εθνικό Ιδρυμα Νεολαίας) ως προσωπική επιλογή της κυρίας Διαμαντοπούλου. Και φυσικά παρέμεινε στη θέση του επί της αλήστου μνήμης συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ώσπου ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ...

Το πρόβλημα είναι ότι ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ με τις «γαλάζιες» διασυνδέσεις ερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη για μια σειρά σκανδάλων που έχουν να κάνουν με κακοδιαχείριση τεράστιων κονδυλίων ύψους 100.000.000 ευρώ ανά έτος, περισσότερα από τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από εθνικούς πόρους, δηλαδή από τα λεφτά του Ελληνα φορολογουμένου.

Το ζήτημα πρωτοήρθε στην επιφάνεια πριν από δύο χρόνια από την «Εφημερίδα των Συντακτών» με τη δημοσιοποίηση πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και αφορά την περίοδο 2011-2017, κυρίως όμως πεπραγμένα της διοίκησης του κ. Μανούρη. Στα κρούσματα κακοδιαχείρισης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, «απευθείας αναθέσεις, επαναλαμβανόμενες και με τους ίδιους αναδόχους, προσχηματικές διαγωνιστικές διαδικασίες και παντελής έλλειψη διαχειριστικού ελέγχου»!

Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι η έκθεση «κόλαφος» διαβιβάστηκε αρμοδίως από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στην Εισαγγελία Εφετών, αλλά ετέθη υπ' όψιν και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία, παρότι ο βασικός πρωταγωνιστής του φερόμενου ως σκανδάλου ετοιμάζεται να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα, φαίνεται ότι την έχει ξεχάσει στο συρτάρι της!

Η υπόθεση δεν είναι καθόλου απλή γιατί ο κ. Μανούρης μετέχει ήδη στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, και διατηρεί προσβάσεις σε μηχανισμούς που θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν την εκλογή του. 

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία, στη διάρκεια της θητείας του στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ προχώρησε σε πληθώρα προμηθειών, με αποδέκτες επιχειρήσεις και εμπόρους του δημοτικού διαμερίσματός του, δηλαδή της Νέας Ιωνίας, όπου κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος! 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία έφερε στη δημοσιότητα τη σκοτεινή αυτή υπόθεση, τη χαρακτήρισε ένα «διαχρονικό και κλασικό μοντέλο διαπλοκής και κακοδιαχείρισης».

Μια δειγματοληπτική μόνο αναφορά στην περίοδο από το 2011 έως το 2015 αποκαλύπτει: σωρεία αναθέσεων χωρίς αντίκρισμα, υπερκοστολογημένες αναθέσεις, φωτογραφικές προκηρύξεις συμβάσεων και εισαγγελικές παρεμβάσεις κατόπιν αιτήσεων υποψήφιων συμβασιούχων, παραχωρήσεις δομών χωρίς αντάλλαγμα και κυρίως χωρίς υπουργικές αποφάσεις, πληρωμές έργων ΕΣΠΑ από τακτικό προϋπολογισμό διότι δεν πληρούνταν οι προδιαγραφές, ακόμα και... εξυπηρέτηση αναγκών προεκλογικής εκστρατείας μελών των διοικήσεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές (βλέπε Νέα Ιωνία και Περιστέρι).

Είναι ενδεικτικό ότι το 2014 (δηλαδή, επί διοικήσεως Μανούρη - Λέντζα) ο έλεγχος του ΓΛΚ παρέπεμπε σε διαπλοκή. Επί χρόνια ολόκληρα οι λογιστικές υπηρεσίες είχαν εκχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρία, χωρίς καμία απολύτως εποπτεία. Ηταν τόσο στρεβλή η λειτουργία του ιδρύματος, που το ΓΛΚ το βαθμολόγησε με 3, έναν βαθμό πριν από το 4, βαθμός με τον οποίο ένας φορέας καλείται, πλέον, να κλείσει!

Κατά την τεκμηρίωση της βαθμολόγησης το ΓΛΚ αναφέρει επί λέξει: «Ο ελεγχόμενος φορέας λειτουργεί μερικώς, καθώς απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις, οι οποίες εστιάζονται στην οργάνωση και τη λειτουργία αυτού, και ιδιαίτερα των οικονομικών υπηρεσιών του, αλλά και στη γενικότερη οικονομική του διαχείριση».

Η υπόθεση, όπως προαναφέραμε, έφτασε στον εισαγγελέα, αλλά ο κ. Μανούρης, ανενόχλητος και ανεπηρέαστος, εξακολουθεί να... ξεδιπλώνει την προεκλογική του καμπάνια. Τίθεται, όμως, ένα ζήτημα πώς ένα πρόσωπο με τέτοιες νομικές εκκρεμότητες διεκδικεί ένα σημαντικό δημόσιο αξίωμα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάνει ότι δεν βλέπει, ενώ και τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης σφυρίζουν αδιάφορα.