Τραβάει (κι άλλο) το σκοινί η Τουρκία

Ζητεί πάλι την αποστρατιωτικοποίηση του Αν. Αιγαίου. Πληρωμένη απάντηση από την Αθήνα για το ανύπαρκτο θέμα

Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις η Αγκυρα, επαναφέροντας αυτή τη φορά το ανύπαρκτο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Αθήνας. 

Σε επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται αναφορά στις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, οι οποίες, όπως ψευδώς υποστηρίζουν οι Τούρκοι, «δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα» και «ορίζουν ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.»

Αυτό, όπως αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση, σημαίνει ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν τα νησιά ούτε για λόγους ανεφοδιασμού. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι η δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν σημαίνει «ανοχή» από την πλευρά της και καλεί την Ελλάδα να συμπεριφέρεται ανάλογα.

«Η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας. Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως» ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε υψηλούς τόνους, με την οποία υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο, η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα.

Νόμιμη άμυνα

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της. Καλεί παράλληλα την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Ουάσινγκτον, αλλά και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για την τουρκική προκλητικότητα και τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι κ. Κατρούγκαλος και Χριστοδουλίδης συμμετείχαν στις εργασίες της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που έγινε λίγα 24ωρα μετά την καθολική αντίδραση των Ευρωπαίων στις προβοκάτσιες με τα πλοία των Τούρκων.