Τα οχήματα - φαντάσματα του ΟΑΣΑ

Πώς λεωφορεία και τρόλεϊ «εξαφανίζονται» την υποτιθέμενη ώρα άφιξης στις στάσεις. Σοβαρά κενά στο σύστημα τηλεματικής

Από τον
Φώτη Κόλλια

Σοβαρά κενά εντοπίζονται στο σύστημα τηλεματικής μέσω του οποίου ενημερώνονται οι επιβάτες, σε περίπου 1.000 στάσεις ανά την Αθήνα ή μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές, για τον ακριβή χρόνο άφιξης των λεωφορείων ή των τρόλεϊ. Μέσω του ίδιου συστήματος η διοίκηση του ΟΑΣΑ έχει και ακριβή εικόνα για το πού βρίσκεται κάθε όχημα του στόλου της.

Τους τελευταίους μήνες πυκνώνουν τα παράπονα πως, ενώ η οθόνη μιας στάσης αναφέρει πως ένα λεωφορείο ή τρόλεϊ θα είναι μπροστά από τους επιβάτες π.χ. σε δέκα ή πέντε λεπτά, όταν φτάνει η ώρα άφιξης το όχημα έχει «εξαφανιστεί».
Κάθε μέρα ανακοινώνεται πότε θα περάσουν τα οχήματα κάθε γραμμής σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα τηλεματικής που υποτίθεται πως ενημερώνεται διαρκώς με νέα πραγματικά δεδομένα. Στην πράξη, όμως, τα μισά δρομολόγια δεν πραγματοποιούνται και κανείς δεν ενημερώνει το σύστημα τηλεματικής, σύμφωνα με καταγγελίες.

Δυσάρεστη εμπειρία

Ο Τάκης Αλεξανδράκης, που χρησιμοποιεί την εφαρμογή του ΟΑΣΑ για ευκολία, αλλά και για ασφάλεια καθώς είναι τυφλός, περιγράφει στο ιστολόγιό του μια πρόσφατη εμπειρία.

«Παρακολουθούσα με τη χρήση της εφαρμογής την πορεία του οχήματος όπου επιθυμούσα να επιβιβαστώ, από την αφετηρία έως και την ώρα που θα έφτανε στη στάση όπου το ανέμενα. Το αναζήτησα την ώρα που το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΣΑ με ενημέρωσε πως έφτασε στη στάση όπου βρισκόμουν, αλλά δεν το εντόπισα. Σκέφτηκα, λοιπόν, πως είχε σταθεί λίγο πριν από τη στάση ή λίγο πιο μετά και το έχασα γιατί δεν αντιλήφθηκα την άφιξή του.

Αμέσως συνειδητοποίησα πως όλοι όσοι βρίσκονταν στην ίδια στάση δίπλα μου ήταν απορημένοι, όπως κι εγώ, αναζητώντας το “αόρατο” όχημα, στο οποίο κανείς δεν επιβιβάστηκε γιατί ποτέ δεν πέρασε, όμως το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ έδειχνε πως υπήρχε και ότι πράγματι πέρασε από μπροστά μας μερικά δευτερόλεπτα πριν, και τώρα κατευθυνόταν στην επόμενη στάση».

Στην πραγματικότητα, το όχημα ουδέποτε πέρασε από τη στάση, αφού ουδέποτε ξεκίνησε από την αφετηρία! Μένει να εξακριβωθεί με ποιον ακριβώς τρόπο καταφέρνουν κάποιοι να μπαίνουν στο σύστημα του ΟΑΣΑ ώστε να δείχνει πως ένα όχημα πλησιάζει σε μια στάση, χωρίς ποτέ να έχει ξεκινήσει το δρομολόγιο!

Το ερώτημα είναι, επίσης, πόσα τέτοια δρομολόγια «κλέβουν» κάθε ημέρα οι οδηγοί του ΟΑΣΑ ή αν η διοίκηση έχει δώσει εντολή να εμφανίζονται δρομολόγια στο σύστημα τηλεματικής χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχουν και τα οχήματα που τα εκτελούν!