EΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΖΟΓΟΣ

Το στοίχημα της κάλπης και η απειλή για την επόμενη ημέραΑπό τον
Γιώργο Χαρβαλιά

Π ολύ ψηλά έβαλε τον πήχη ο Κυριάκος για τις ευρωεκλογές και το ερώτημα είναι τι θα κάνει στην απέλπιδα περίπτωση που θα χρειαστεί ο ίδιος να περάσει από κάτω…

Η απόφαση να δώσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικής αναμέτρησης, και μάλιστα δημοψηφίσματος, πέραν του ότι δεν είναι και πολύ συμβατή με το νόημα της εκπροσώπησης των χωρών στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι υπερβολική και επικίνδυνη. Σκέτος πολιτικός τζόγος, όπως αυτός που προσάπτουμε στον αδίστακτο Τσίπρα.

Αν του «κάτσει», μια χαρά. Oχι ότι ο Τσίπρας θα πάει το ίδιο βράδυ στο Ζάππειο να παραδώσει την εξουσία, αλλά είναι βέβαιο ότι θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και θα μπορεί πλέον η Νέα Δημοκρατία να ζητά κάθε μέρα εθνικές εκλογές – τις οποίες, κατά τα φαινόμενα, θα κερδίσει με άνεση και με διαφορά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των εκλογών.

Αν δεν του «κάτσει» όμως του Κυριάκου, αρχίζουν τα ντράβαλα… Και τι εννοούμε με αυτό; Συνήθως, οι εκλεγμένες εθνικές κυβερνήσεις δεν παραδίδουν τα κλειδιά με μια ήττα στις ευρωεκλογές, ακριβώς επειδή μπορούν εύκολα να ισχυριστούν ότι αυτή η αναμέτρηση έχει διαφορετική σημασία και σημειολογία. Για να δρομολογηθούν εσωτερικές εξελίξεις θα πρέπει η έκταση της ήττας να είναι τέτοια, που να μεταφράζεται σε καθολική ψήφο αποδοκιμασίας κατά της κυβέρνησης – δηλαδή, σκέτη πανωλεθρία, με διαφορά 20 και πλέον μονάδων.

Κάτι τέτοιο, δυστυχώς για τον Κυριάκο, δεν φαίνεται να προκύπτει, αφού οι δημοσκοπήσεις των συστημικών εταιριών παραπέμπουν σε «διαχειρίσιμες» διαφορές 6-8 μονάδων.

Προκύπτει λοιπόν ένα πρώτο ερώτημα: Από πού αντλεί τη βεβαιότητα της επερχόμενης συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος; Του το είπε ο εξωγήινος στον Υμηττό; Ή κάνει δικό του προγνωστικό μοντέλο o in house δημοσκόπος με το σπινθηροβόλο βλέμμα, που μας «νανούριζε» με τα… άχαστα στο Mega;
Ας ελπίσουμε ότι κάτι βλέπουν τα σαΐνια του Μοσχάτου που αδυνατούμε να δούμε εμείς. Γιατί, αν η διαφορά των ευρωεκλογών προκύψει στο εύρος των 5 μονάδων, αντί των 15, τα δεδομένα θα αντιστραφούν. Και θα πρέπει από τώρα να μας εξηγήσει ο Κυριάκος τι θα κάνει σε μια τέτοια -απευκταία, λέμε- περίπτωση:

Θα ομολογήσει ότι απέτυχε να εκβιάσει ψήφο καθολικής αποδοκιμασίας για μια κυβέρνηση εξόχως προβληματική; Θα ομολογήσει ότι δεν του βγήκε το «δημοψήφισμα»; Και ύστερα, τι; Επικίνδυνο πράγμα ο τζόγος. Πολύ επικίνδυνο…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα