Για ποια προϊόντα πέφτει ο ΦΠΑ! Τι λέει η τροπολογία

Ποια προϊόντα πάνε στο 13%. Εκείνα που παραμένουν στον υψηλότερο συντελεστή και ο φόρος δύο ταχυτήτων στα ροφήματαΜια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές θα θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (από 24% σε 13%) στην εστίαση και σε πολλές κατηγορίες τροφίμων, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ισχύσει και ο υπερχρεωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% (από 13% σήμερα) στην ενέργεια. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, η μετάταξη προϊόντων σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ θα τεθεί σε ισχύ από τις 20 Μαΐου 2019, ενώ από τη μείωση εξαιρείται ο καφές, είτε ως προϊόν στο ράφι του σούπερ μάρκετ είτε παρέχεται ως υπηρεσία εστίασης.

Αίσθηση προκαλεί ότι υπάρχουν ροφήματα τα οποία ως πρώτη ύλη θα πωλούνται εφεξής με ΦΠΑ 13%, ενώ αν σερβίρονται, ο ΦΠΑ θα πηγαίνει στο 24%. Ειδικότερα, το κακάο και τα ελληνικά αφεψήματα (χαμομήλι, τσάι του βουνού, μέντα, λουίζα κ.λπ.) πέφτουν στο 13%, αλλά αν τα παραγγείλει κανείς σε ένα καφενείο, θα επιβαρυνθεί με 24%.

Αντιθέτως, στο 24% παραμένουν -είτε ως πρώτη ύλη είτε ως εστίαση- ο καφές, το τσάι (όχι του βουνού), οι χυμοί, τα αναψυκτικά.

Ειδικότερα, η σχετική τροπολογία προβλέπει τα εξής:

1 Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή την παροχή έτοιμων γευμάτων σε εστιατόρια, ταβέρνες και λοιπά καταστήματα, από το 24% στο 13%. Εξαιρούνται από τη μείωση του ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης, καθώς και η διάθεση ως υπηρεσία εστίασης των αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων (π.χ., καφές), τα οποία θα συνεχίσουν να διατίθενται με ΦΠΑ 24%.

2 Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει όλα τα συσκευασμένα και μεταποιημένα τρόφιμα, καθώς και τα κονσερβοποιημένα είδη διατροφής από το 24% στο 13%. Η μείωση του ΦΠΑ στα εν λόγω προϊόντα μπορεί να έχει ως συνέπεια την πτώση των τιμών τους κατά 9%. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% αφορά ειδικότερα τα ακόλουθα είδη διατροφής τα οποία πωλούνται συσκευασμένα, μεταποιημένα ή σε κονσέρβες: ζάχαρη, ξίδι, αλάτι, ρίγανη, καφές, κακάο, αφεψήματα, αλλαντικά, τυριά, ζαχαρώδη και ζαχαρωτά, παγωτά, πατατάκια, ξηροί καρποί, ποπκόρν, γαριδάκια, τσίχλες, κράκερ, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, κατεψυγμένες πίτες, πάσης φύσεως αρτοποιήματα (κουλούρια Θεσσαλονίκης, τυροκούλουρα, σταφιδόψωμα, τυρόψωμα, λιόψωμα κ.λπ.), έτοιμες φρέσκες πίτες (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, μπουγάτσες κ.λπ.), ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, προμαγειρεμένα φαγητά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, λιπαρές ουσίες (μαργαρίνες, βιτάμ κ.λπ.), κονσέρβες (τόνος, τονοσαλάτα κ.λπ.), ντοματοπολτοί, μακαρόνια και λοιπά ζυμαρικά, ρύζια και όσπρια.

3 Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει την παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με αναπηρίες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών από το 24% στο 13%.

4 Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου από το 13% στο 6%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα