Τουρκία: Βγάζει 131 πλοία στο Αιγαίο!

Νέα επίδειξη δύναμης με τη γιγάντια άσκηση του πολεμικού ναυτικού «Θαλασσόλυκος 2019», που πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 25 ΜαΐουΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Βρυχάται» ξανά η Αγκυρα στη βαριά σκιά της έντασης που ήδη υπάρχει ελέω της στάσης της στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου.

Χθες, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και βγάζοντας μπροστά τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η Τουρκία άρχισε αυτό που ο Ερντογάν έχει εδώ και καιρό… διαφημίσει ως τα «μεγαλύτερα γυμνάσια» του πολεμικού ναυτικού της χώρας· ασκήσεις οι οποίες διεξάγονται στις τρεις θαλάσσιες περιοχές που αγγίζουν τη γειτονική χώρα και πραγματοποιούνται, σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, με τη συμμετοχή 131 πολεμικών πλοίων, 57 αεροπλάνων και 33 ελικοπτέρων στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019» («Denizkurdu 2019») θα ολοκληρωθεί, όπως είναι προγραμματισμένο, στις 25 Μαΐου, ενώ αξίζει να τονιστεί η πλήρης αδιαφορία που δείχνουν οι Τούρκοι κατά τη διεξαγωγή της, όπως συνηθίζουν άλλωστε, στη διεθνή κοινότητα, η οποία διαρκώς τους καλεί να πάψουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν πολλάκις την «ανησυχία» τους για την πρόθεση της Αγκυρας να αρχίσει γεωτρήσεις «στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Η Αγκυρα, ωστόσο, αγνοεί αυτές τις προειδοποιήσεις και οι Τούρκοι αξιωματούχοι εμφανίζονται αμετακίνητοι στη θέση τους για συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Μήνυμα

Με αφορμή την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2019» ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ έστειλε νέο προκλητικό μήνυμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στόχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι «η διασφάλιση, η διαφύλαξη και η προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και των συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσες», και επαναλαμβάνοντας τις «αγαπημένες» του δύο λέξεις «Γαλάζια Πατρίδα», έστειλε και «προειδοποίηση» αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις είναι πιο προηγμένες ποιοτικά και αριθμητικά υπέρτερες συγκριτικά με το παρελθόν».

Πρόκληση πάλι με υπερπτήσεις πάνω από Οινούσσες – Χίο

Σοβαρή πρόκληση της Αγκυρας σημειώθηκε χθες στο Αιγαίο. Τουρκικό μαχητικό πέταξε πάνω από τις βόρειες ακτές της Χίου, αφού πρώτα παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο.

Το περιστατικό συνέβη στις 15.59 το μεσημέρι, με το τουρκικό F-16 να πετά πάνω από τη Χίο σε ύψος 27.000 ποδών. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται σοβαρή, αφού δεν πρόκειται για υπέρπτηση πάνω από κάποια ακατοίκητη νησίδα, αλλά για ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά. Λίγα λεπτά πριν, στις 15.55, ένα άλλο ζευγάρι τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες, σε ύψος επίσης 27.000 ποδών. Συνολικά χθες η τουρκική αεροπορία σημείωσε 30 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα