Απειλούν για τις παροχές, ζητούν πλειστηριασμούς

«Αμηχανία» στις Βρυξέλλες για τα μέτρα Τσίπρα και πιέσεις στις τράπεζες για να ανοίξουν τις... πόρτες της αγοράς κατοικίας στα κερδοσκοπικά κεφάλαια!

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Aυτήν την εποχή τα χαμόγελα των δανειστών μοιάζουν με στιλέτα. Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για μέτρα φοροελαφρύνσεων και επιδομάτων ύψους 5,5 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, όπως και για τη μείωση του στόχου για το πλεόνασμα, προκάλεσαν αμηχανία στην αυλή των Βρυξελλών, που προετοιμάζεται ήδη για αλλαγή (πολιτικής) φρουράς.

Οι δανειστές απειλούν τώρα με κυρώσεις αν παραβιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% αντί για 3,5% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια ώρα αμφισβητούν ότι το 2019 η χώρα θα επιτύχει ικανό υπερπλεόνασμα ώστε να διανείμει το ποσόν του 1,15 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα εντείνουν την πίεση στις διοικήσεις των τραπεζών να χαμηλώσουν στο μισό τα όρια των πλειστηριασμών, που κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 80.000-100.000 ευρώ, ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για να εισέλθουν στην αγορά της πρώτης κατοικίας τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που καραδοκούν και συνωστίζονται στους διαδρόμους της ΤτΕ για να λάβουν άδεια λειτουργίας.

Τελεσίγραφο

Τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα καταφθάνουν τελεσίγραφα και απειλητικά μηνύματα διεθνών και εγχώριων κύκλων ότι η ανοχή έχει ημερομηνία λήξεως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστηρίζουν ότι το «πακέτο Τσίπρα» ανατρέπει τα συμφωνηθέντα και τις δημοσιονομικές ισορροπίες, αμφισβητώντας ότι υπάρχει άνετος δημοσιονομικός χώρος για να ψηφιστούν τα νέα μέτρα. Οπως προϊδεάζουν, θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να αναβάλουν την επιστροφή της επόμενης δόσης 670.000.000 ευρώ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε. και την ετήσια «ποινή» που καταβάλλει η χώρα για επιτόκια.

Το κόστος των κυβερνητικών προτάσεων, με βάση τη δική τους αριθμητική, ανέρχεται στα 800.000.000 ευρώ για τη 13η σύνταξη και στα 310.000.000 ευρώ για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13%, τη μετάταξη των τροφίμων από τον συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13% και του ηλεκτρικού ρεύματος από 13% σε 6%.

Οι διαθέσεις αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ακούσει τα σχόλια των Ευρωπαίων ομολόγων του για την απόφαση της Αθήνας να «βάλει χέρι» στο αποθεματικό ασφαλείας. Αν υπολογιστεί ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2019 αλλά και για την τριετία 2020-2022 αποτελεί το «θεμέλιο» της μεταμνημονιακής συμφωνίας με τους δανειστές, το ενδιαφέρον της συνάντησης θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο οι θεσμοί θα κρίνουν ότι ο δημοσιονομικός στόχος της φετινής χρονιάς δεν κλονίζεται από την ενεργοποίηση του πακέτου μέτρων του 2019.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρω-κάλπες, πάντως, υποχρεώνει όλα τα μέρη, όπως σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, να υποστείλουν τη σημαία της κριτικής, μια και αυτό που για την ώρα προέχει είναι «να βγει από το κάδρο ο Ελληνας ασθενής».
Την ίδια ώρα οι δανειστές εντείνουν τις πιέσεις για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, έχοντας συμφωνήσει με τις τράπεζες ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λειτουργεί από τις 30 Ιουνίου.