Συρία, S-400 πλήγωσαν τον «έρωτα» Πούτιν – Ερντογάν

Ο «σουλτάνος» έκανε παράπονα για την επίθεση στην Ιντλίμπ. Στον αέρα το αντιπυραυλικό σύστημαΑπό την 
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Μετά τα προβλήματα στη σχέση Αγκυρας – Ουάσινγκτον, βαριά σύννεφα παρουσιάστηκαν και στη σχέση Τουρκίας – Ρωσίας με αφορμή το νέο κύμα βίαιων συγκρούσεων στη βορειοδυτική Συρία, από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 120 άμαχοι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Πούτιν και ο Ερντογάν είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία για το ζήτημα το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Συρίας προσπαθεί να σαμποτάρει τη ρωσοτουρκική συνεργασία, παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ίσχυε από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Απευθυνόμενος στον Ρώσο ομόλογό του ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του Ασαντ στην περιοχή της Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται στη ζώνη «αποκλιμάκωσης». Η έξαρση των μαχών στην περιοχή, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία μεταξύ της Αγκυρας, που προστατεύει ορισμένες οργανώσεις Σύρων ανταρτών που δρουν στην περιοχή, και της Μόσχας, που αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο της συριακής κυβέρνησης. Ο «σουλτάνος» επεσήμανε στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων στην Ιντλίμπ δεν μπορούν να θεωρηθούν μέρος του αντιτρομοκρατικού αγώνα. Υπενθυμίζουμε ότι η Ιντλίμπ θεωρείται το τελευταίο μεγάλο οχυρό των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία.

Για το ζήτημα της Ιντλίμπ συζήτησαν χθες τηλεφωνικά και οι υπουργοί Αμυνας της Τουρκίας Χουλουζί Ακάρ και της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή και επικεντρώθηκαν στην εξεύρεση μέτρων για τη μείωση της έντασης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι νέες επιθέσεις του συριακού στρατού και των συμμάχων του, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, εκτός από τις απώλειες αμάχων έχει προκαλέσει και τον εκτοπισμό περισσότερων από 180.000 ανθρώπων. Από την πλευρά του το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ενημέρωσε χθες το πρακτορείο Reuters ότι από τις 28 Απριλίου έχουν πληγεί συνολικά 18 εγκαταστάσεις υγείας, που εξυπηρετούν σχεδόν 200.000 ανθρώπους.

Στο μεταξύ, η φημολογία ότι η Τουρκία εξετάζει καθυστέρηση στην παραλαβή του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, έπειτα από σχετικό αίτημα της Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να εντείνει τα σύννεφα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα