Τουρκικό σκάκι για την ΑΟΖ με ελληνικά πιόνια

Η Αγκυρα επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο αλλά και σε Κύπρο, στηριζόμενη στις εθνικά επικίνδυνες δηλώσεις των Κατρούγκαλου και Κοτζιά!Από τον 
Ανδρέα Κούτρα

Ως όπλο για να προαγάγει και να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και της Κύπρου στην ΑΟΖ της χρησιμοποιεί πλέον η Αγκυρα τις απαράδεκτες και εθνικά επικίνδυνες, όπως αποδεικνύεται, δηλώσεις των Γιώργου Κατρούγκαλου και Νίκου Κοτζιά περί μεγάλης ακτογραμμής της Τουρκίας και μη αποκλεισμού της από τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου. Η «δημοκρατία» είχε επισημάνει ότι τα λεγόμενα του νυν και του πρώην υπουργού Εξωτερικών ανοίγουν κερκόπορτα στο Αιγαίο και δυστυχώς δικαιώνεται, αφού ο τουρκικός Τύπος προπαγανδίζει τις διεκδικήσεις της Αγκυρας πατώντας πάνω στις δηλώσεις των δύο πολιτικών και πανηγυρίζει για το δώρο τους προς το καθεστώς Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TRT με τίτλο «η ενεργειακή σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου» κάνει αναδρομή στο τι έχει συμβεί έως τώρα όσον αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, προπαγανδίζοντας με σαφή τρόπο τις τουρκικές θέσεις. Στο ρεπορτάζ προτάσσεται η δήλωση του νυν υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, «ασφαλώς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας. Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτήν την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο;». Αυτό είχε πει ο κ. Κατρούγκαλος στις 20 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ενώ και την επομένη της συνάντησης είχε επαναλάβει τα ίδια λόγια.

«Μοναχοφάηδες»

Στο ρεπορτάζ του TRT έπεται η δήλωση του προκατόχου του στη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά: «Στην ενέργεια πρέπει να πάρει μέρος και η Τουρκία. Δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες». Τη δήλωση αυτή ο επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» την είχε κάνει από το Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών. Στο ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού σημειώνεται μάλιστα ότι οι δηλώσεις των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεσηκώσει την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, καθώς τότε είχε επισημανθεί με κάθε τρόπο πως τέτοιου είδους παρεμβάσεις ζημιώνουν τα ελληνικά επιχειρήματα και δυναμώνουν τις τουρκικές θέσεις.

Περίπου δύο μήνες μετά η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους αυτούς, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, απειλώντας με γεώτρηση λίγα μίλια από την Πάφο. Χρησιμοποιεί τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και Κοτζιά ως όπλα στη φαρέτρα της για να σβήσει από τον χάρτη το Καστελόριζο και να διεκδικήσει μέρος των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Κατρούγκαλος συνεχίζει δε να προκαλεί ακόμη και σήμερα με τη στάση του, υποστηρίζοντας (σ.σ.: λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι) την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όταν η Αθήνα και η Λευκωσία ζητούν από τους Ευρωπαίους να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την παράνομη εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ.2019-05-17

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα