Εκλογές και ΜΜΕ

Η Ευρώπη όντως αλλάζει, αλλά όχι από αυτούς που στηρίζουν τα ελληνικά μέσαΑπό τη
Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, η τηλεόραση έχει γεμίσει από τηλεοπτικά σποτ υποψηφίων. Βέβαια, στα κανάλια με την τηλεθέαση βλέπουμε μόνο τους «μεγάλους» ή αυτούς που πληρώνουν αδρά για την αγορά τηλεοπτικού χρόνου. Ετσι, βλέπουμε, π.χ., τον Θεοδωράκη του 0,0000001%, αλλά τον Τζήμερο δεν τον βλέπουμε. Βλέπουμε τα μεγάλα κόμματα, αλλά τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα δεν τα βλέπουμε. 

Δεν βλέπουμε επίσης τις τάσεις στην Ευρώπη. Ακούμε μόνο τα παπαγαλάκια να αναμασούν τα ίδια και τα ίδια περί «ανόδου της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού». Ακούμε πόσο η δημοκρατία κινδυνεύει από ανθρώπους που έχουν παραχωρήσει την εθνική κυριαρχία, τα οικονομικά της χώρας και την τύχη της σε «αγνώστους Χ», σε υπερεθνικούς απρόσωπους οργανισμούς, που στελεχώνονται και διοικούνται από άσχετους με τα συμφέροντα της χώρας μας. Κι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το θράσος να μας πουν ότι η δημοκρατία κινδυνεύει από όσους επιθυμούν να επανέλθει η διαχείριση των θεμάτων της χώρας στα εθνικά όργανα και όχι στον κάθε άγνωστο τεχνοκράτη, που παριστάνει τον κηδεμόνα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν καταλύσει πρώτοι και καλύτεροι τη δημοκρατία, με τη μετατροπή της Βουλής και των πολιτικών σε υπαλλήλους εντολοδόχους κάθε αλλοδαπού τεχνοκράτη. 

Στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα τεράστια προπαγάνδα, η οποία αφενός προσπαθεί να αποκρύψει από τον κόσμο το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού, που ζητά αναδιάρθρωση της Ε.Ε. και επιστροφή στα έθνη-κράτη, αφετέρου συκοφαντεί σε βαθμό απαράδεκτο τους ηγέτες που κάνουν εξαιρετική δουλειά στις χώρες τους, όπως ο Σαλβίνι, ο Ορμπαν και η Λεπέν, η οποία δίνει έναν τεράστιο και τίμιο αγώνα για την ευρωπαϊκή ταυτότητα, ή ο Νάιτζελ Φάρατζ, που είναι πρώτος στη Βρετανία με το κόμμα του υπέρ του Brexit. Δεν υπάρχει ούτε μία ανάλυση για το τι πρεσβεύουν οι πολιτικοί αυτοί. Κάθε κείμενο που αναφέρεται σε αυτούς βρίθει συκοφαντικών χαρακτηρισμών και επιθέτων. Αυτή είναι η πολιτική ανάλυση που μπορούν να κάνουν τα δημοφιλή ελληνικά ΜΜΕ… Και μετά, να παίξουν κανένα «Power of Love», κάνα «Survivor», κάνα τούρκικο σίριαλ, που ταιριάζουν και με το δήθεν σοβαρό προφίλ τους. Αυτό είναι το επίπεδό τους.

Για να καταλάβετε πόσο ψεύτικες ειδήσεις μεταδίδουν, εδώ και μήνες προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι, τάχα μου, οι Βρετανοί άλλαξαν γνώμη και θέλουν να παραμείνουν στην Ε.Ε. Μόλις βγήκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, το κόμμα υπέρ του Brexit βγαίνει πρώτο, και μάλιστα με διαφορά από τα υπόλοιπα. Στη Γαλλία, επίσης πρώτο κόμμα είναι οι ευρωσκεπτικιστές της Λεπέν. Την Κυριακή όντως η Ευρώπη αλλάζει. Αλλά όχι από αυτούς που υποστηρίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ.

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών
του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα