ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Η επιστροφή της Ν.Δ. στην πρωτοπορία και η αλλαγή στόχου για τον ΣΥΡΙΖΑ

Από τον
Μανώλη Κοττάκη
Το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών είναι πράγματι το πρώτο ημίχρονο. Σωστά το χαρακτήρισε έτσι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Και είναι ένα ημίχρονο καλό! 

Ο λαός ήταν χθες σε εξαιρετική φόρμα. Τιμώρησε την Αριστερά, που υποτίμησε την αξιοπρέπειά του με τη 13η σύνταξη. 

Τιμώρησε την Αριστερά, που υποτίμησε τις εθνικές του ευαισθησίες με το Μακεδονικό. Και, βεβαίως, τιμώρησε τον κύριο Τσίπρα, που υποτίμησε κατά σύστημα τον βασικό του αντίπαλο Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ωστόσο, το αποτέλεσμα, παρά τη διαφορά, δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε καθαρά, αλλά με ποσοστά της τάξης του 25% παραμένει ο βασικός εκφραστής της Κεντροαριστεράς και η επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου. Ηττήθηκε, αλλά δεν διελύθη. 

Το αποτέλεσμα, επίσης, προϊδεάζει ότι η επόμενη Βουλή μπορεί δυνητικά να είναι και επτακομματική, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κατανομή των εδρών και την αυτοδυναμία. Το αποτέλεσμα, επίσης, δυνητικά ορίζει πως το ΠΑΣΟΚ ίσως μπορέσει να γίνει ο ρυθμιστής των εκλογών. Με δεδομένο ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν θα είναι η νίκη, αλλά η αποτροπή της αυτοδυναμίας της Ν.Δ. και η παρεμπόδιση της ανάρρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, η παράταξη πανηγυρίζει σήμερα την επιστροφή της στην πρωτοπορία, αλλά δεν κάθεται πάνω στο αποτέλεσμα. Οι εκλογές επιτέλους θα γίνουν τώρα, αφού η συντετριμμένη Αριστερά προσπαθήσει να ανασυνταχθεί. 

Τούτων δοθέντων, ήταν χθες μια καλή ημέρα για τον τόπο και τη δημοκρατία. 

Είναι θετικό ότι η Ν.Δ. επέστρεψε στα ποσοστά του 2009, όμως δεν πρέπει να χάνεται ο στόχος - η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. 

Οι ευρωεκλογές έδειξαν πως είναι εφικτός στόχος. Πρέπει να επιβεβαιωθεί και στις εθνικές κάλπες, όπου θα επισυμβούν δύο τινά: Είτε θα οδηγηθούμε σε επτακομματική Βουλή, με την είσοδο δεύτερου ακροδεξιού κόμματος και δεύτερου κοσμοπολίτικου αριστερού κόμματος στη Βουλή, είτε θα θυμηθούμε τον δικομματισμό του 2004, με ποσοστά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ άνω του 70%. Σήμερα είναι μια νέα ημέρα για τον τόπο. Πανηγυρίζουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Κοιτάζουμε προς το δάσος των εθνικών εκλογών πλέον.