ΒΟΗ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ…

Το αποτέλεσμα αποτελεί δικαίωση της πρόβλεψης του ΚυριάκουΑπό τον
Γιώργο Χαρβαλιά

Ο χθεσινός εκλογικός καταποντισμός του ΣΥΡΙΖΑ, εις πείσμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που έδειχναν να κλείνει η ψαλίδα έπειτα από το… ντεμαράζ εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, σηματοδοτεί χωρίς αμφιβολία την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης στη θητεία του σημερινού πρωθυπουργού.

Το μέγεθος της ήττας στις ευρωεκλογές αλλά και στο μέτωπο της Αυτοδιοίκησης δρομολόγησε ήδη εξελίξεις, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη προσφυγής σε εθνικές κάλπες. Την ευθύνη αυτής της απόφασης επωμίστηκε, προς τιμήν του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας και προσωπικά το βάρος της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή λοιπόν την έννοια το χθεσινό αποτέλεσμα αποτελεί δικαίωση της πρόβλεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της επιμονής του να συνδέσει τις ευρωεκλογές με την αποχώρηση της κυβέρνησης, αναδεικνύοντάς τες σε ένα είδος δημοψηφίσματος.

Ο κ. Μητσοτάκης μάντεψε σωστά το μέγεθος της λαϊκής κατακραυγής, αλλά δεν πρέπει να μπερδευτεί μεταφράζοντας το μήνυμα μαζικής αποδοκιμασίας σε προσωπικό του θρίαμβο. Είναι πολύ κρίσιμο να καταλάβει ότι το «μαύρο» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει «λευκή επιταγή» για τον ίδιο. Και σε αυτό δυστυχώς δεν θα τον βοηθήσουν οι αυλοκόλακες του περιβάλλοντός του που έχουν σπεύσει ήδη να πανηγυρίσουν το δικό τους ρεσάλτο στην εξουσία.

Η χθεσινή ετυμηγορία έχει κατά βάση μονοσήμαντη ερμηνεία. Ο λαός τιμώρησε τον κύριο Τσίπρα, πρωτίστως για την αλαζονεία του και τις πεισματικές ιδεοληψίες του, που τον οδήγησαν στη βάναυση προσβολή της πατριωτικής ευαισθησίας των Ελλήνων με την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει επιβράβευση της στάσης του κυρίου Μητσοτάκη, έστω κι αν η τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από την (αναγκαστική για πολλούς) εκλογική επιδότηση της Ν.Δ.

Για να είμαστε δίκαιοι, βέβαια, το ποντάρισμα του Κυριάκου σε μία μεγάλης έκτασης ήττα του Αλέξη Τσίπρα απέδειξε ότι, αν μη τι άλλο, διαθέτει πολιτική διαίσθηση. Ή, έστω, ένστικτο να εμπιστεύεται τους σωστούς δημοσκόπους… 

Γιατί η καθαρή νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές αποτελεί πράγματι σίγουρο πρόκριμα ενός θριάμβου στις εθνικές εκλογές. Μιας σαρωτικής επικράτησης που πιθανότατα θα διασφαλίσει και την αυτοδυναμία στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Από κει και πέρα κάθε άλλο συμπέρασμα είναι επισφαλές. Η βοή αποδοκιμασίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράστηκε χθες στις κάλπες σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με ψήφο ανεπιφύλακτης επιδοκιμασίας στην πολιτική που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία υπό τη σημερινή ηγεσία της. Ούτε συγκατάθεση ανοχής σε μελλοντικά στραβοπατήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να το κατανοήσει εγκαίρως. Ο Τσίπρας αποδοκιμάστηκε, όπως σωστά προέβλεψε, αλλά ο ίδιος ως κυβερνήτης θα κριθεί ακόμη πιο αυστηρά από τα πρώτα κιόλας βήματά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε, αλλά το παλαιό κομματικό σύστημα δεν αναστήθηκε. Θεωρείται επίσης υπεύθυνο για την κατάντια της χώρας. Ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα