Ο Βαρουφάκης «εκδικήθηκε» τον ΣΥΡΙΖΑ!

Χαστούκι για την Κουμουνδούρου από τις υψηλές επιδόσεις του ΜέΡΑ25. Χαμηλές πτήσεις για Λαφαζάνη και Ζωή«Χαστούκι» στον ΣΥΡΙΖΑ για το διαζύγιό του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ήταν τα αποτελέσματα του κόμματός του ΜέΡΑ25 στις ευρωεκλογές. Παρά την απουσία του ίδιου από τη χώρα και με ελάχιστο προεκλογικό μηχανισμό, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη «πάλευε» ως αργά χθες το βράδυ να κλειδώσει το ποσοστό του 3% για την είσοδο στην Ευρωβουλή. 

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα του ΜέΡΑ25 στις εκλογές ήταν μια έκπληξη που ενδεχομένως να ανοίγει τον δρόμο για τον Γιάνη Βαρουφάκη και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματός του στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Φαίνεται ότι στηρίζεται από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι πιθανό να άντλησε «αστικές» δυνάμεις και από άλλα κόμματα. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρώτης επίσημης εκτίμησης που έδειχνε το ΜέΡΑ25 να παλεύει οριακά για να πάρει έδρα στην Ευρωβουλή (2,9%) ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε το πρώτο του σχόλιο: «Πρόκειται για άθλο του ΜέΡΑ25 πανευρωπαϊκά. Θέλαμε να κάνουμε ένα ενιαίο κίνημα. Ακόμα και φίλοι μας φοβήθηκαν ότι δεν έχουμε πόρους. Οι κυνικοί έλεγαν ότι θα καταποντιστούμε. Αποδείξαμε πανευρωπαϊκά ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες μπορεί να ακούσει έναν προγραμματικό λόγο χωρίς λασπολογία. Αποδείξαμε ότι δεν θα χρησιμοποιούσαμε τις ευρωεκλογές σαν προεκλογική μάχη».

Οι χαμένοι

Από την άλλη πλευρά, στους μεγάλους χαμένους των ευρωεκλογών συμπεριλαμβάνονται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ηγείται της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.), και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, οι οποίοι επέλεξαν διαφορετικές πορείες από τα τέλη του 2016 δίνοντας τέλος στην έως τότε συνεργασία τους. Η ΛΑ.Ε. έως νωρίς το πρωί φαινόταν ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό 0,59% και η Πλεύση Ελευθερίας 1,69%. Συνολικά και οι δύο μαζί, ο Π. Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όταν είχαν συνεργαστεί στο ψηφοδέλτιο της ΛΑ.Ε., είχαν πάρει 2,87%. Αυτή τη φορά και οι δύο μαζί, αν αθροιστούν τα ποσοστά τους, πήραν περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα λιγότερη.

Είναι δεδομένο ότι με βάση τα αποτελέσματα που κατέγραψαν στους χώρους τους θα υπάρξουν εξελίξεις. Αλλωστε, ο κ. Λαφαζάνης αργά χθες το βράδυ ανέλαβε πλήρως και ακέραια την ευθύνη για την πολύ βαριά εκλογική ήττα, τονίζοντας ότι «η επόμενη ημέρα για τη ΛΑ.Ε. θα πρέπει να είναι ημέρα επανεξέτασης εκ θεμελίων της πορείας της και μεγάλων επανατοποθετήσεων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα