Πρόωρες εκλογές μετά τη συντριβή!

Το ποντάρισμα του Τσίπρα στις παροχές τον οδήγησε σε βαριά ήττα και στις κάλπες. Αρωμα αυτοδυναμίας για τον ΚυριάκοΗ πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και οδηγεί σε ένα νέο σκηνικό. Υπό το βάρος της ήττας με σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες στις κάλπες για την Ευρωβουλή, ο κ. Τσίπρας προχώρησε αργά τη νύχτα στην προκήρυξη εθνικών εκλογών, αμέσως μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις περαιτέρω απώλειες και να αποφύγει ένα νέο εκλογικό βατερλό το φθινόπωρο. Ετσι κι αλλιώς, ύστερα και από τις δηλώσεις του νικητή της αναμέτρησης Κ. Μητσοτάκη ότι πλέον «μόνη καθαρή λύση είναι οι εκλογές», τα περιθώρια του κ. Τσίπρα για άλλες κινήσεις ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτα. 

Η εκλογική συντριβή της κυβέρνησης αποδείχθηκε μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις, οι οποίες είχαν βασιστεί ακόμη και στα exit polls της χθεσινής αναμέτρησης που είχαν επιτρέψει στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου να ελπίζουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι «διαχειρίσιμο».

Λόγω των μέτρων

Αλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούσαν ότι η διαφορά θα ψαλιδιστεί αρκετά λόγω των μέτρων ελάφρυνσης που είχαν ανακοινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οπως αποδείχθηκε όμως, η αισιοδοξία αυτή στηρίχθηκε σε εντελώς λανθασμένες εκτιμήσεις και δεν έλαβε υπόψη πολύ συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία ισχύουν διαχρονικά στην ελληνική κοινωνία. Ολες οι κυβερνήσεις που πίστεψαν κατά το παρελθόν ότι -ενώ βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση- θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το κλίμα μέσω της παροχολογίας διαψεύστηκαν παταγωδώς κατά την ώρα της κάλπης. Από τον κανόνα αυτόν δεν εξαιρέθηκε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ανεξάρτητα από τη γενικότερη φθορά και τα άλλα λάθη του, είναι φανερό ότι καταλυτικό ρόλο στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε η Συμφωνία των Πρεσπών για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας. Η αρνητική σημασία της συμφωνίας όχι μόνο υποτιμήθηκε, αλλά η κυβέρνηση έκανε το πρόσθετο λάθος να λοιδορήσει και να απαξιώσει τις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν ακόμη πιο πολύ τα πατριωτικά ανακλαστικά και να μεγαλώσει η λαϊκή αγανάκτηση. 

Οπως αναγνωρίζεται εκ των υστέρων, το στρατηγικό λάθος του κ. Τσίπρα ήταν ότι δεν δέχτηκε τις εισηγήσεις για διεξαγωγή των εθνικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές ώστε να διαχυθεί στις πολλαπλές κάλπες η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος. Ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι «γαργαλιέται» για κάτι τέτοιο, αλλά δεν το έκανε πιστεύοντας ότι θα διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. 

Στις χθεσινές κάλπες, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ ισχυρό και ότι αυτό που επικράτησε, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήταν το αίτημα -από διαφορετικές αφετηρίες- για απομάκρυνση της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία. 

Το μόνο που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ -εν αναμονή τώρα και των εθνικών εκλογών- είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μπει σε διαλυτική τροχιά. Παρά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πάντως σταθεροποιημένος προκύπτει -αν και όχι στα επίπεδα του παρελθόντος- ο νέος δικομματισμός, αφού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αθροίζουν άνω του 57%.

Αντίθετα με τον κ. Τσίπρα, από τις εκλογές αυτές βγαίνει ενισχυμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς πέραν των άλλων με το ποσοστό που κερδίζει η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι στις εθνικές κάλπες επιτυγχάνει και τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Από άλλους χώρους

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενσωμάτωσε σε σημαντικό βαθμό και τη γενικότερη αντικυβερνητική τάση προσελκύοντας ψηφοφόρους από άλλους χώρους, ιδιαίτερα από το Κέντρο, που μετακινήθηκαν προς τη Ν.Δ. προκειμένου να εξασφαλιστεί η τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει επομένως ότι οι επιλογές και τα ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση βρήκαν θετική ανταπόκριση. Αυτό εξηγεί αφενός την πίεση που δέχτηκε το Κίνημα Αλλαγής παραμένοντας καθηλωμένο σε χαμηλά ποσοστά και αφετέρου τη σχεδόν ολοσχερή απορρόφηση του Ποταμιού. 

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι μπαίνει σε φάση διεργασιών ο εκ δεξιών χώρος της Ν.Δ., αφού η Χρυσή Αυγή είχε χθες για πρώτη φορά πολύ μεγάλη υποχώρηση, ενώ την ίδια ώρα η Ελληνική Λύση έκανε το πρώτο βήμα για την είσοδό της και στην ελληνική Βουλή

Τα αποτελέσματα (ώρα 2.05 το πρωι)

ΚΟΜΜΑ ΠΟΣΟΣΤΟ

Ν.Δ. 33,28%
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 23,85%
ΚΙΝ.ΑΛ. 7,22%
Κ.Κ.Ε. 5,71%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,85%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,05%
ΜέΡΑ25 3,15%
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 1,69%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,67%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1,46%
ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ 1,28%
ΛΑ.Ο.Σ. – ΠΑΤ.ΡΙ.Ε. 1,25%
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΗΛΙΑ ΨΗΝΑΚΗ 0,96%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 0,91%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 0,79%
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α (Μ.ΑΡ.Σ.) 0,71%
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ! 0,70%
Ελεύθερη Πατρίδα 0,70%
ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ 0,64%
ΛΑΕ – ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ 0,60%
Αγροτικό.Κτηνοτροφικό.Κόμμα Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ) 0,47%
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ 0,46%
ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία 0,43%
ΕΝΥΠΕΚΚ – ΟΡΘΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 0,40%
Κόμμα Ισότητας Ειρηνης και Φιλίας 0,36%
Κόμμα Νέων 0,33%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 0,31%
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΚΕ 0,22%
Δημ. Βεργής Ελληνες ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 0,20%
Νέα Ελληνική Ορμή 0,20%
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 0,18%
ΛΕΥΚΟ – ΛΑΪΚΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ PESG 0,18%
ΑΡΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 0,17%
ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ 0,15%
φιλελεύθερη συμμαχία 0,11%
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ 0,10%
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 0,08%
ΚΟΛΛΑΤΟΣ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 0,07%
Λ.Ε.Υ.Κ.Ο “ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ” 0,05%
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ 0,04%

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα