Αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί από το ΚΙΝ.ΑΛ.

► Μπορεί να κατέκτησε την τρίτη θέση, αλλά δεν έπιασε το διψήφιο ποσοστό που είχε βάλει ως στόχο, περιοριζόμενο λίγο πάνω από το 7%  
► Ηρθε η αρχή του τέλους για το Ποτάμι του Θεοδωράκη, που... εξατμίστηκε στην κάλπη

Ναι μεν κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής, με ποσοστό 7,2%, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν προσέγγισε το διψήφιο ποσοστό το οποίο επιθυμούσε διακαώς. 

Είναι σαφές ότι η Χαριλάου Τρικούπη είχε θέσει τέσσερις στόχους: να εδραιωθεί στην τρίτη θέση στις ευρωκάλπες, να εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές, να φτάσει σε διψήφια ποσοστά και να καταγράψει θετική απόδοση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Τούτων δοθέντων, οι πανηγυρισμοί των στελεχών του κόμματος είναι εν πολλοίς αδικαιολόγητοι, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές, το 2014, είχε λάβει 8,02% (είχε εκλέξει 2 ευρωβουλευτές), ενώ στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε πάρει 6,3%.

Αποδοκιμασία

Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως αισθάνονται δικαιωμένοι, ισχυριζόμενοι ότι κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα σε αυτό το δικομματικό σκηνικό, ενώ διαπιστώνουν μάλιστα ότι το κόμμα απέδειξε πως διατηρεί αρκετά ερείσματα στην κοινωνία για να συνεχίσει και να αποτελέσει τον τρίτο πόλο την επόμενη ημέρα. Η Φώφη Γεννηματά στην πρώτη της δήλωση ερμήνευσε το αποτέλεσμα των διπλών καλπών ως αποδοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών του, αλλά και ως τρανταχτή απόδειξη ότι εκείνος αποδείχτηκε «χορηγός της Δεξιάς». 

Επεσήμανε μάλιστα πως το ΚΙΝ.ΑΛ. ενισχύεται και αποκτά νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής «ως ο εγγυητής για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα, που θα βάλουν οριστικά τους φασίστες στο περιθώριο». 

Φαίνεται πάντως ότι, προσώρας τουλάχιστον και σίγουρα μέχρι να στηθούν οι εθνικές κάλπες, το ποσοστό αυτό παγιώνει το Κίνημα Αλλαγής ως τρίτο κόμμα, ενώ είναι ικανό και να κρατήσει τις εσωκομματικές γκρίνιες κάτω από το χαλί. 

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον έχει η στάση που θα κρατήσει η κυρία Γεννηματά εφεξής, αν θα συνεχίσει δηλαδή τον διμέτωπο αγώνα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., στη λογική των ίσων αποστάσεων και με έμφαση στους υψηλούς τόνους, ή θα επικεντρώσει την κριτική της στη «γαλάζια» παράταξη, που πλέον κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό. 

----

Ηρθε η αρχή του τέλους για το Ποτάμι του Θεοδωράκη, που... εξατμίστηκε στην κάλπη

Το Ποτάμι εκλογικά... εξατμίστηκε! Το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών φαίνεται ότι θα αποτελέσει την αρχή του τέλους, τουλάχιστον υπό τα υπάρχοντα δεδομένα, για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Μπορεί να απέκτησε ξανά Κοινοβουλευτική Ομάδα πρόσφατα, αλλά αυτό μάλλον δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη, δεδομένων των ποσοστών στις ευρωεκλογές και της προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Αλλωστε, η δήλωση του κ. Θεοδωράκη χθες το βράδυ, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων της Επικράτειας, ήταν ξεκάθαρη. «Το Ποτάμι έχασε στις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα είναι σαφές και δεν χωράνε εξωραϊσμοί» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του κόμματος.

«Προφανώς έγιναν λάθη, τα οποία βαραίνουν κυρίως την ηγεσία και πρωτίστως εμένα. Είναι απαραίτητο να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αναστοχαστούμε με νηφαλιότητα» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «το Ποτάμι και οι βουλευτές του θα συνεχίσουν να παλεύουν για τις ευρωπαϊκές, προοδευτικές και φιλελεύθερες λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές, στις ιδέες, στην τόλμη και στην πολιτική μας αισθητική».

Η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, δεδομένου ότι έως νωρίς το πρωί το κόμμα του φαινόταν ότι συγκεντρώνει μόλις... 1,68%. Στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε πάρει 4,09% και στις ευρωεκλογές του 2014 είχε λάβει 6,61%.

Χθες οι εκλογικές δυνάμεις του δέχτηκαν ένα δραματικά ισχυρό «κούρεμα», της τάξης των περίπου 5 ποσοστιαίων μονάδων.