Αντισυστημική ψήφος για μια Ευρώπη των λαών!

Οι πολίτες από άκρη σε άκρη της Ενωσης φώναξαν χθες «φτάνει πια!» στη γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. της λιτότητας 
Θρίαμβος Λεπέν, που μπαίνει μπροστά για την «ισχυρή ομάδα» πατριωτικών κομμάτωνΜε ένα βροντερό «φτάνει πια!» και φωνάζοντας το δικό τους «πρώτα τα κράτη-έθνη», οι πολίτες σε κάθε γωνιά της Ευρώπης έστειλαν χθες με την ψήφο τους το δικό τους μήνυμα στη γερμανοκρατούμενη Ε.Ε.! Εστειλαν το πιο σαφές μήνυμά τους στη γραφειοκρατική νομενκλατούρα των Βρυξελλών, που την τελευταία πενταετία δεν κατάφερε να δώσει σαφείς απαντήσεις σε κανένα από τα δύο κορυφαία προβλήματα, σε καμιά από τις δύο μεγάλες προκλήσεις που υψώθηκαν μπροστά της. Η οικονομική κρίση που γέννησε η εμμονική στάση των Γερμανών για «διαρκή λιτότητα» γονάτισε τις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου και η Ε.Ε. δεν έκανε τίποτε. 

Η Αραβική Ανοιξη αργότερα πυροδότησε ένα προσφυγικό «τσουνάμι» προς τη γηραιά ήπειρο – τη «μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην Ιστορία, από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», όπως τη χαρακτήριζαν οι αναλυτές. Τι έκανε η Ευρώπη; «Φόρτωσε» το πρόβλημα στις πλάτες της Ελλάδας και των υπόλοιπων αδύναμων κρίκων της Ενωσης, δηλαδή στον φτωχό ευρωπαϊκό Νότο, κοιτώντας απλώς να διαφυλάξει τα συμφέροντα των ισχυρών μελών της. 

Στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι του συστήματος, οι άνθρωποι των «παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων», πίστευαν πως με μερικές ανούσιες επί της πολιτικής ουσίας συνόδους κορυφής όχι μόνο θα έδιναν ψευδολύσεις στα ζητήματα αυτά, αλλά ταυτόχρονα είχαν βαθιά πεποίθηση πως θα παρέμεναν γαντζωμένοι για πάντα στις καρέκλες τους. 

Στη Γαλλία, όμως, στη Βρετανία, στην Ουγγαρία, στην Ιταλία, όπως και στο Βέλγιο, αλλά και μέσα στην ίδια τη Γερμανία, οι λαοί απέδειξαν πως δεν τρώνε πια «πολιτικό σανό». Οι λαοί με την ψήφο τους έδωσαν ώθηση σε φωνές βαθύτατα αντισυστημικές να επαναδιεκδικήσουν μια Ευρώπη των λαών, μια Ευρώπη των εθνών, κόντρα στην «άχρωμη» Ευρώπη των λίγων και των ισχυρών – όπως την ονειρεύεται ο Τζορτζ Σόρος.

Η Μαρίν Λεπέν προκάλεσε χθες τον μεγαλύτερο πολιτικό σεισμό στη γηραιά ήπειρο, σε πείσμα εκείνων που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια το λεγόμενο «φαινόμενο Μακρόν». 

Ενα «φαινόμενο» που ξεπήδησε από τις στάχτες των χρεοκοπημένων πολιτικά Γάλλων Σοσιαλιστών, το οποίο έχει αποδείξει πια με τις επιλογές του πως οδηγεί τον γαλλικό λαό τόσο στην οικονομική ασφυξία όσο και στον εργασιακό «μεσαίωνα». 

Το ηχηρό «χαστούκι» στον Γάλλο πρόεδρο δεν ήταν, όμως, το μοναδικό που πλήγωσε τους ευρωκράτες. Στην απέναντι όχθη της Μάγχης, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο «τρελός», όπως με ευκολία τον χαρακτήριζαν τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικοί του αντίπαλοι για να τον αποδομήσουν, επανερχόταν δριμύτερος μέσα στη θύελλα της διαβούλευσης για το Brexit και στον απόηχο της παραίτησης της Τερέζα Μέι από την ηγεσία των Τόρις. 

Ισχυρό μήνυμα στις Βρυξέλλες, χθες, έστειλαν και οι Ιταλοί, που, παρακινημένοι από την ορμή της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, είπαν κι εκείνοι το δικό τους «όχι» στο σάπιο κατεστημένο των Βρυξελλών. 

Στον άτυπο συνασπισμό των ρομαντικών για μια άλλη Ευρώπη, που θα διατηρεί ακέραιη τη διαφορετικότητα των λαών της, και ο Βίκτορ Ορμπαν, ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, πέτυχε χθες ποσοστά που δεν έχει δει άλλος Ευρωπαίος ηγέτης (άνω του 55%), επιμένοντας στην ατζέντα του για μια «χριστιανική Ευρώπη». Και στην Ισπανία, όμως, την έκπληξη (;) έκανε το Vox: το ακροδεξιό κόμμα, που διά χειρός Στιβ Μπάνον, του άλλοτε στενού συνεργάτη και συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, κατάφερε να εκλέξει τους πρώτους του ευρωβουλευτές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

—-

Θρίαμβος Λεπέν, που μπαίνει μπροστά για την «ισχυρή ομάδα» πατριωτικών κομμάτων

Δεν ξέχασε τους… συμμάχους της η Μαρίν Λεπέν μετά τη μεγάλης σημασίας νίκη της έναντι του Εμανουέλ Μακρόν (του κόμματος Η Δημοκρατία Εμπρός!) στη Γαλλία, με ποσοστό σχεδόν 24% και προβάδισμα δύο μονάδων έναντι του τεχνοκράτη προέδρου. Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν έχασε ευκαιρία να ζητήσει τη «συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα συγκεντρώνει τα λαϊκιστικά κόμματα που κατέγραψαν άνοδο στην Ευρώπη.

«Η άνοδος των συμμάχων μας στην Ευρώπη και η εμφάνιση νέων δυνάμεων σε όλη την ήπειρο ανοίγουν τον δρόμο για τη συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε ο Μπαρντελά, απλώνοντας ακόμα μια φορά το χέρι προς τον Ιταλό Ματέο Σαλβίνι, τους Αυστριακούς του FPO και κάθε ευρωσκεπτικιστή, εθνικιστή που θα βρίσκεται στο εξής στις Βρυξέλλες.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τη σημασία του αποτελέσματος, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι αποδέχεται το μήνυμα της κάλπης «με ταπεινότητα αλλά και αποφασιστικότητα», ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα και στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014.

Ούτε αυτός όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, κατάφερε να χρυσώσει το χάπι για τον Μακρόν, τον πολιτικό που εξελέγη με υποσχέσεις αλλαγής, προερχόμενος από τα σπλάχνα του σοσιαλιστικού κόμματος και είδε έπειτα από ελάχιστο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης τη φθορά να τον «καταπίνει». Το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου πάντως έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής, ενώ κανένα σχόλιο δεν έγινε για τις μεγάλες κινητοποιήσεις που γεννήθηκαν από τις αδικίες και την οικονομική ατζέντα του Μακρόν.

Σκληρό πλήγμα

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός πως το αποτέλεσμα ήταν ένα σκληρό πλήγμα για όσους ήλπιζαν πως ο Γάλλος ηγέτης θα μπορέσει να εμπνεύσει τους Ευρωπαίους να αγκαλιάσουν την Ενωση ως μια απάντηση μάλλον παρά ως μέρος του προβλήματος μπροστά στην κοινωνική αλλαγή που έχει φοβίσει και απογοητεύσει μερικούς ψηφοφόρους. Από τη Γαλλία στην Πολωνία, τεράστιο ενδιαφέρον παρουσίασε η μεγάλη ήττα του αντιπολιτευόμενου Ευρωπαϊκού Συνασπισμού -περιλαμβάνει την Πλατφόρμα των Πολιτών, ηγέτης της οποίας ήταν παλαιότερα ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ-, έναντι του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ενώ την ίδια ώρα στην Ιταλία η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι θριάμβευσε καθώς τα exit polls της έδιναν την πρώτη θέση (με ποσοστό 27%-31%) και οι εκτιμήσεις ανέφεραν πως θα εξασφαλίσει έως και 26 έδρες σε σχέση με τις έξι που κατείχε ως σήμερα.

Και ως επισφράγισμα όλων αυτών, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη, τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν ότι το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει την πρώτη θέση με ποσοστό 39% και εκλέγει τουλάχιστον 24 ευρωβουλευτές. Στη δεύτερη θέση, το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 19% και εκλέγει 14 ευρωβουλευτές, ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι, με την εμφανή ανικανότητα να βγάλει τη χώρα από την Ενωση, υπέστη συντριβή, με ποσοστό 7% και 10 έδρες.

—-

Ο «τυφώνας» Ορμπαν σάρωσε την Ουγγαρία με ποσοστό ρεκόρ

Ο «τυφώνας» Βίκτορ Ορμπαν και το κυβερνών κόμμα του Fidesz σάρωσαν τα πάντα στην Ουγγαρία, κατά τη διάρκεια των χθεσινών ευρωεκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Magyar Nemzet», το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού φαίνεται ότι συγκεντρώνει το 53% των ψήφων, ενώ τα χθεσινά exit polls τού έδιναν ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό που άγγιζε το 56%! Οι κάλπες στην Ουγγαρία έκλεισαν στις 8 ώρα Ελλάδος. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με τις προηγούμενες, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι τις 5 η ώρα, το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνούσε το 37%, ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το 24% που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογές, ενώ μισή ώρα προτού κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή έφτανε το 41,74%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εθνικής εκλογικής επιτροπής της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Magyar Nemzet», το Fidesz προηγείται με σημαντική διαφορά από όλα τα υπόλοιπα κόμματα και κερδίζει τις 13 από τις 21 έδρες της χώρας του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο αριστερός Δημοκρατικός Συνασπισμός έρχεται δεύτερος, καθώς φαίνεται ότι συγκεντρώνει ποσοστό 16%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά: το κόμμα Momentum 9%, οι Σοσιαλιστές μόλις 7%, όπως και το εθνικιστικό κόμμα Jobbik. 

Λίγες ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες, ο Βίκτορ Ορμπαν, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, μίλησε στους δημοσιογράφους, στους οποίους εξέφρασε την ελπίδα ότι στις ευρωεκλογές θα ενισχυθούν οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. 

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή δημόσια αρένα υπέρ αυτών των πολιτικών κομμάτων που θα ήθελαν να σταματήσουν τη μετανάστευση» δήλωσε ο Ορμπάν, προσθέτοντας: «Απορρίπτουμε τη μετανάστευση και θα θέλαμε να δούμε ηγέτες σε θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση που απορρίπτουν τη μετανάστευση, που θα ήθελαν να τη σταματήσουν και όχι να τη διαχειριστούν». Ο Ορμπαν, ωστόσο, αρνήθηκε να δηλώσει εάν μετά τις εκλογές θα συνταχθεί με τη νέα συμμαχία κομμάτων του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

—-

Μετρούν πληγές Μέρκελ και SPD στη Γερμανία

Τεράστιο πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας προκάλεσε χθες η περαιτέρω… πασοκοποίηση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που είδαν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται και να περιορίζονται στο 15,5% – όπως έδειχναν από νωρίς το βράδυ της Κυριακής τα exit polls.

Την ίδια ώρα, και η Ανγκελα Μέρκελ με τους Χριστιανοδημοκράτες της και ο σύμμαχός της Μάνφρεντ Βέμπερ με τους Χριστιανοκοινωνιστές του μετρούσαν «πληγές», καθώς είδαν τα ποσοστά τους να υποχωρούν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αν και παραμένουν πρώτη πολιτική δύναμη, με ποσοστό γύρω στο 27%. Κερδισμένοι χθες αναδείχθηκαν οι Πράσινοι, που άγγιξαν το 22%, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξασφάλισε ποσοστό 10,5% και οι Φιλελεύθεροι 5,5%, όσο και το αριστερό κόμμα Die Linke.

Πάντως, σύμφωνα με χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της «Bild», ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς ετοιμάζει «πραξικόπημα» εναντίον της αρχηγού Αντρέα Νάλες και διαθέτει για την ανατροπή της από τη θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις ψήφους των 80 από τους 152 βουλευτές.

Η επικεφαλής του SPD, όντας πια πολιτικά εμφανώς με την πλάτη στον τοίχο, έκανε λόγο για «άκρως απογοητευτικά» αποτελέσματα, αναφερόμενη στις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε το κόμμα της στις ευρωεκλογές.

—-

Εκλογή Τουρκοκυπρίου

Το «εισιτήριο» για την Ευρωβουλή κέρδισε στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ο Τουρκοκύπριος πανεπιστημιακός, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Ο Κιζίλγιουρεκ, πρόεδρος της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατετάγη δεύτερος μεταξύ των υποψηφίων του Ελληνοκυπριακού Κόμματος (ΔΗ.ΣΥ. και ΑΚΕΛ κέρδισαν από δύο έδρες). Ο Τουρκοκύπριος με ακαδημαϊκή ενασχόληση τη Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το κυπριακό πρόβλημα και τον εθνικισμό, έχει γράψει περίπου 20 βιβλία, ενώ αρθρογραφεί στην τουρκοκυπριακή αριστερή εφημερίδα «Yeni Düzen» και στη δεξιά ελληνοκυπριακή εφημερίδα «Σημερινή». Εχει κερδίσει το βραβείο ειρήνης «Αμπντί» για το ντοκιμαντέρ «Ο τοίχος μας».

—-

Σε πολλές χώρες οι ευρωπαϊκές κάλπες συνδυάστηκαν και με τοπικές εκλογές (όπως και στην Ελλάδα), ενώ σε κάποιες άλλες, όπως η Ιρλανδία και η Ρουμανία, συνοδεύτηκαν από δημοψηφίσματα. Στην Ιρλανδία, μαζί με την ψήφο τους για το Ευρωκοινοβούλιο οι ψηφοφόροι ψήφισαν και υπέρ ή κατά της χαλάρωσης στη νομοθεσία των διαζυγίων. Με το συντριπτικό 82% ο ιρλανδικός λαός ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης των διαδικασιών για την έκδοση των διαζυγίων. Το «ναι» στο δημοψήφισμα ισοδυναμεί με μείωση από πέντε σε δύο των ετών που εν διαστάσει ζευγάρια μπορούν να λάβουν διαζύγιο. 

—-

Ρουμάνοι κατά διαφθοράς

Στη Ρουμανία οι πολίτες κλήθηκαν παράλληλα με τις ευρωεκλογές να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση στο δικαστικό σύστημα της χώρας (με απώτερο στόχο να πέφτουν στα μαλακά κατηγορούμενοι για υποθέσεις διαφθοράς και να μπορεί να περνά νομοθετικές αλλαγές χωρίς να τις συζητά στη Βουλή). Η ρουμανική κυβέρνηση έχει επικριθεί έντονα από τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιοάνις κάλεσε με δημοψήφισμα τον λαό να τις καταψηφίσει, όπερ και εγένετο.

—-

Ευρωβουλευτές είναι από χθες -τουλάχιστον τύποις- οι αυτονομιστές Καταλανοί ηγέτες Κάρλες Πουτζδεμόν και Οριόλ Ζουνκέρας, αν και παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν θα επικυρωθεί η εκλογή τους. Ο Πουτζδεμόν ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο και αν επιστρέψει στην Ισπανία κινδυνεύει να συλληφθεί για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην οργάνωση του δημοψηφίσματος του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο δεύτερος βρίσκεται ήδη στη φυλακή της Μαδρίτης και πρόκειται να δικαστεί για την απόπειρα απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία. 

—-

Ψηφοφόρος 108 ετών

Η ηλικίας 108 ετών Λουίζα Ζαπιτέλι είναι πιθανόν η μεγαλύτερη σε ηλικία ψηφοφόρος των χθεσινών ευρωεκλογών. Γεννημένη στις 8 Νοεμβρίου 1911, η Ζαπιτέλι συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα της, από το δημοψήφισμα για την κατάργηση της βασιλείας το 1946. Εφτασε χαμογελαστή στο εκλογικό κέντρο όπου υπάγεται στις 11 το πρωί, συνοδευόμενη από τα παιδιά και την ανιψιά της, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα και κάλεσε τους νέους «να μην αγνοούν τις εκλογές, διότι μόνο έτσι οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν».

{{-PCOUNT-}}45{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα