Ισπανία: Ξανά ήττα για τους Podemos!

Οι εποχές που τα πλήθη αποθέωναν εκστασιασμένα τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos ανήκουν πια στο παρελθόνΟι κάλπες της Κυριακής δεν επιφύλαξαν βαριά ήττα μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο «αδελφό» κόμμα του στην Ισπανία, στους Podemos, που κατάφερε να αποσπάσει μόλις έξι έδρες στην Ευρωβουλή.

Η νέα αποτυχία για το κόμμα που ξεπήδησε μέσα από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έρχεται να προστεθεί στην απώλεια 1.000.000 ψήφων κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Στις κάλπες του Απριλίου οι Podemos έχασαν 25 έδρες (περιορίστηκαν σε 42 έδρες στο εθνικό Κοινοβούλιο έναντι 67 που είχαν μετά τις εκλογές του 2016).

Ο Ιγκλέσιας δεν αποπειράθηκε καν, ούτε χθες ούτε την Κυριακή, να εξηγήσει γιατί αποδεκατίστηκαν οι εκλεκτοί του – με εξαίρεση τον «Κίτσι» Γκονθάλεθ στο Κάδιθ. Θριαμβευτές των εκλογών στην Ισπανία αναδείχθηκαν οι Σοσιαλιστές (το PSOE του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ), οι οποίοι εκτός από τις Ευρωεκλογές κέρδισαν τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές.

Συγκεκριμένα, νίκησαν σε 10 από τις 12 αυτόνομες περιφέρειες που αναδεικνύουν τοπικά Κοινοβούλια, ενώ απέσπασαν στο Ευρωκοινοβούλιο 20 έδρες (έξι περισσότερες από εκείνες που είχαν κερδίσει το 2014). Στα αξιοσημείωτα της ισπανικής κάλπης καταγράφηκε βέβαια και η συγκομιδή των ψήφων για το νεοϊδρυθέν ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο με ποσοστό 6% εισέρχεται πρώτη φορά στην Ευρωβουλή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα