Το σκάνδαλο Ιμπιζα έριξε τον Κουρτς

Τέλος -τουλάχιστον προς το παρόν- έβαλε χθες το απόγευμα η πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής στη θητεία του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς...

...(φωτό), 18 μήνες αφότου ανέλαβε την ηγεσία της κυβέρνησης της χώρας.

Η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει νωρίτερα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης κατά του συνόλου της αυστριακής κυβέρνησης υπερψηφίστηκε, με φόντο ασφαλώς τις εξελίξεις που πυροδότησε η αποκάλυψη του «σκανδάλου Ιμπιζα», στο οποίο ενεπλάκη ο κυβερνητικός εταίρος του Κουρτς και αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η πρόταση υποστηρίχτηκε από το μέχρι πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO). Την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η συζήτηση της οποίας άρχισε το μεσημέρι και διήρκεσε τρεις ώρες, είχε αποφασίσει μόλις το πρωί της Δευτέρας ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ανακοίνωσε η αρχηγός τους Παμέλα Ρέντι - Βάγκνερ.

Η ίδια πρότεινε έμμεσα ως μεταβατικό καγκελάριο ως τις πρόωρες βουλευτικές του Σεπτεμβρίου τον πρώην πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ζητώντας ταυτόχρονα μία «ανεξάρτητη, υπερκομματική κυβέρνηση τεχνοκρατών», ενώ διευκρίνιζε πως φυσικά τη σχετική απόφαση θα λάβει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας είχε αποφασίσει επίσης ομόφωνα και η κοινοβουλευτική ομάδα του FPO, το οποίο, έπειτα από τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα, με την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και τις παραιτήσεις των υπόλοιπων υπουργών του, βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση.