«Εκρηκτική» αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων

Στο +6,09% έκλεισε και το ΧρηματιστήριοΗ ετυμηγορία της κάλπης και οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολόγησε επηρέασαν θετικά τα ελληνικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων κινείται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,005%, με πτώση 6,31% σε σχέση με την Παρασκευή. Τα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά είχαν σημειωθεί τον Ιούνιο του 2005, στο 3,21%. Σε ιστορικά χαμηλά και κάτω του 2% (διαπραγματευόταν στο 1,899%) διαμορφώνεται και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, με πτώση 8,70%.

Αυτό το «εκρηκτικό» ράλι στα ελληνικά ομόλογα μεταφράζεται από πολλούς ως ένα πρώτο δείγμα της προοπτικής που δίνει η αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι της χώρας. Το εκλογικό αποτέλεσμα και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έτυχαν θερμής υποδοχής από τους επενδυτές, καθώς τα οικονομικά ρίσκα που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εξαλείφονται. Παράλληλα, οι αγορές φαίνεται ότι εκτιμούν πως μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αντιμετωπίσει πιο φιλικά τις επενδύσεις, δίνοντας έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στις αναπτυξιακές πολιτικές.

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είχε άμεση επίδραση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο οποίο καταγράφηκαν έντονα ανοδικές τάσεις. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,09%, στις 776,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 172.716.954 ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 97.000.000 τεμάχια. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πως το +6,09% του γενικού δείκτη συνιστά τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 45 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 25/08/2015 (+9,38%).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα